Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев е починал днес следобед в болница ИСУЛ. Новината бе потвърдена пред "24 часа" от болницата.

Сутринта е претърпял гастроентерологична операция. Преди това прекарал коронавирус, казаха близки на семейството.

Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София.   Завършил е ВИАС, специалност „Промишлено и гражданско строителство“, и до 1991 г. е бил проектант в различни предприятия. Достига поста началник на Конструктивен отдел в „Технострой – СП2“.

След легализирането на политическата опозиция през 1989 г. става член на Българския земеделски народен съюз „Никола Петков“, част от коалицията СДС.

От 1991 до 1995 г. Бакърджиев бе кметски наместник на район Изгрев в София. През май 1995 г. оглави СДС-София, а от есента - и Столичния общински съвет.

Бакърджиев ръководеше предизборните кампании на Софиянски за кмет на София през 1995 г. и на Стоянов за президент през 1996 г. Бе и начело на щаба на протестите и националната стачка на ОДС за сваляне на Жан Виденов и БСП от власт. Председател е на предизборния щаб на ОДС през 1997 г. Избран е за депутат в 38-о и 39-о Народно събрание.

В правителството на Иван Костов Бакърджиев стана вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството. Ръководи преговорите с „Газпром“ за доставка и транзит на газ. Той инициира и ръководи разрушаването на мавзолея на Георги Димитров.

В края на 1999 г. бе освободен от кабинета по предложение на Костов за структурни и персонални промени. През ноември 2001, след 2 поредни изборни загуби на СДС иска оставки на ръководството му. Скоро след това е изключен от СДС и основава партията Български демократичен съюз „Радикали“.

Постепенно обаче Бакърджиев излезе от активната политика.