Станало е в Индия, където по традиция браковете се уговарят

Индийските сватби отдавна се славят със своята разточителност и многодневни ритуали. Но една брачна церемония привлече вниманието на цял свят. На нея се случи нещо толкова шокиращо, че сватбеният ритуал тутакси е трябвало да спре и дълго време замесените в него хора да не правят нищо. Така си мислят хората извън Индия, но за индусите е различно и водещи са не емоциите, а традициите и суеверията.

В края на май младоженецът Манджеш Кумар вдига сватба със своята избраница Сурбхи. Докато двойката извършва важен ритуал по даване на 7 обещания, обикаляйки огън, булката се свлича. Викат линейка, откарана е в болница, но и там са безпомощни. Булката умира от масивен инфаркт.

Индийският обичай при смърт е тялото на покойника да бъде върнато в дома и пазено от роднините, докато бъде кремирано. Родителите на Сурбхи правят това, още повече че в къщата им все още е фамилията на Манджеш. Причината е стигма, повеляваща да не се връщаш без булка, когато си тръгнал да се жениш. Освен това има и договорена зестра.

Двете семейства обсъждат какво да правят и на някого му хрумва, че по-малката сестра на Сурбхи може да заеме нейното място. Така се стига до абсурдната ситуация Ниша да бъде пременена и да продължи ритуала, започнат от нейната кака.

“Беше доста странна ситуация. Сватбата на по-малката ми сестра се провеждаше, докато тялото на по-голямата лежеше в друга стая”, казва братът Саураб пред местна медия. По думите му това е било много сложно решение за семейството им.

Чичото Аджаб Сингх пък подчертава, че никога не са изпитвали толкова различни емоции. Тъй като нито щастието от сватбата, нито болката от смъртта е можело да бъдат изживени. “Разкъсвахме се между това, че едната дъщеря лежеше мъртва в едната стая, а другата се омъжваше в съседната”, казва той. Възрастните членове на фамилията обаче смятат, че са постъпили правилно. защото има и поверие, че прекъсването на брачна церемония носи нещастие.

Затова месец по-рано и друга индийска сватба има неочакван край. В дните на ритуалите младоженецът Дарампал изчезва. Роднини го търсят, но без успех и се обръщат към полицията.

“Получихме жалба от семейството на булката за неспазване на уговорка и искане от бащата на младоженеца да помогнем за неговото откриване”, казва полицай от град Махараджпур. Полицията също удря на камък в издирването. Но открива, че младоженецът е беглец, а не е отвлечен. И тогава се предлага един от гостите да заеме мястото на младоженеца. Сватбата продължава. но не заради спонтанно чувство към изоставената булка. А е резултат от анализа на присъстващите кой е най-подходящ да заеме мястото на избягалия.

Мнението на възрастните близки е ключово при избора на младите с кого да влязат в брачен съюз. Защото те обикновено нямат толкова много пари, за да финансират сватбата си. А и булката върви със зестра. От години властите полагат усилия да въведат някакъв регламент в тая област, тъй като се случва да се самоубият хора, които не са успели да върнат дълговете си за омъжване на дъщерите им. Създаден е фонд за масови сватби за бедни, в който богатите да отделят 1% от похарченото за своята брачна церемония, ако тя надхвърля 7000 долара.

Но колкото и за западния свят уговорените пищни сватби да изглеждат демоде и нарушаващи свободата на избор, в Индия гледат на тях като на надеждно средство за постигане на семейно щастие. Според защитници на човешките права това се дължи и на мощното въздействие на филмите от Боливуд върху живота на индийците. Сюжетите им следват местните традиции по въпроса и рядко предлагат различна гледна точка. Освен това много боливудски звезди също са станали семейни с уговорен брак. Те смятат този подход за откриване на партньор за много добър.

Например Вивек Оберой и Приянка Алва, които са семейство от 2010 г. В свои интервюта актьорът обяснява, че се радва на брака си, защото е бил ужасно самотен преди да влезе в съюз с Приянка. “Благословени сме с две невероятни деца и всеки ден се влюбвам още повече в жена си. Уговореният брак носи и романтиката да се откриваме с времето”, каза Вивек. За него женитбата е нещо повече от привличане.

Защитниците на уговорените бракове твърдят, че при тях влюбването става след сватбата. Така с години се запазват вълнението и усещането за приключение. А при брака по любов партньорите са наясно един за друг още преди сватбата. Участието на родителите при избора на партьор пък дава така нужната трезва преценка кой наистина ще е такъв. А и помощта от родителите продължава и след брака. Защото се чувстват ангажирани да подкрепят младото семейство, за да бъде то успешно. Разбира се, това невинаги става. Има и доста нещастни индийци, които живеят с някого само защото е харесан от семейството. Затова напоследък има тенденция младите да се избират, а възрастните да дават одобрение.

По света ги смятат за подозрителни и трудно ги признават

За много страни по света уговорените бракове са подозрителни. Някои държави даже ги приравняват към брака по сметка и ги преследват по закон. Мотивът е, че щом волята на влизащия в брачен съюз не е водеща, трудно може да му се търси отговорност за него.

Например Нова Зеландия отказва виза на съпругата на индиеца Кетан Бархате, неин жител. През юни 2019 г. той отива в Индия, за да си намери жена. Предлага на избраницата Калинди уговорен брак, но няма време за сватба и обещава да се върне през ноември в Индия. Прави го, вдигат сватба, но пандемията вече е почнала. Заради нея на булката е отказано влизане в Нова Зеландия и тя остава в Индия.

Цяла година Кетан прави постъпки да й дадат виза да дойде при него в Нова Зеландия, но получава отказ. Причината е, че двамата нямат никакви доказателства за отношения преди сватбата си.

Налага се тази година младоженецът отново да иде в Индия, за да събира доказателства. Там 2 месеца живее с Калинди. Свързват се и с адвокат по имиграционни въпроси. Чак през май Калинди получава виза за преселване в Нова Зеландия. Според адвоката им двамата преживели доста тревожни месеци, а властите можело да проявят повече съчувствие и здрав разум. След като няма указан период в изискването за съвместен живот, Нова Зеландия трябва да е доволна, че Калинди и Кетан са се решили на такава стъпка. Иначе са щели да живеят на различни места и да се виждат, тъй като мъжът няма собствен дом в Индия.