Смятането подобрява паметта и уменията за решаване на проблеми

След години мъчение над задачи по алгебра, изчисляване на дроби и проценти, смятане наум, някои ученици гледат колкото може по рано да зарежат математиката. Но авторитетно ново проучване показа, че отказът от този предмет на 15-16-годишна възраст има неблагоприятен ефект върху развитието на мозъка.

Според изследването на учени от Оксфордския университет, цитирано от “Дейли мейл”, тийнейджъри, които изучават математика до края на гимназията, имат по-високи нива на мозъчен химикал, отговарящ за паметта, трупането на знания и уменията за разрешаване на проблеми.

Екипът е подложил на тест 87 гимназисти и след сканиране на мозъка им е установил, че учениците, наблягали на математическите науки до дипломирането, синтезират повече гама-аминобутирична, или още гама-аминомаслена киселина (GABA). Тази аминокиселина и невротрансмитер се произвежда в префронталния кортекс - мозъчната кора, която покрива предната част на челния лоб, участваща в мисленето, планирането и вземането на решения.

Изследването констатира също, че младежите с по-високи количества GABA са показали по-добри умения да отговарят на въпроси тип главоблъсканици при повторен тест 19 месеца по-късно. Специалистите смятат, че развиването на похвати за решаване на сложни математически уравнения укрепва и подсилва тази част от мозъка и помага на човека да развие по-качествена способност да решава проблеми на по-късна взраст и

коефициентът му на

интелигентност (IQ)

е по-висок

“Резултатите от това проучване доказват, че онези, които не се отказват рано от математиката, развиват мозъка си по начин, който ще ги облагодетелства дългосрочно”, казва проф. Рой Коен Кадош – един от авторите на теста.  Не спирайте да учите математика, мозъкът ще ви се отплати.

Не спирайте да учите математика, мозъкът ще ви се отплати.

Той обаче смята, че насилието над хора, които не обичат математика, да се занимават с нея не е правилна стратегия. По-добре е да се търсят алтернативи като упражнения с логически задачи и разсъждения, които развиват същата част от мозъка.

“Когато започнахме това проучване, се питах как намаленият достъп до образование като цяло и до математика в частност би се отразил на когнитивното развитие на децата и юношите. Още

нямаме яснота за

дълготрайните щети,

които нарушенията в образователния процес като пандемията от COVID оказват върху мозъка. Но доказахме, че липсата на един-единствен образователен компонент – математиката, се отразява силно на мозъчната дейност и поведението”, обяснява професорът.

Сондаж през 2019 г. показа, че на милиони хора във Великобритания липсват елементарни знания по смятане, а математиката на половината от тези в работоспособна възраст е на нивото на децата в началното училище.

На група от 2000 души между 16 и 75 г. са задавани елементарни математически въпроси, дадени са им неограничено време за отговор и калкулатор. Над половината нямат повече от два верни отговора.  Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн

Айнщайн е с IQ 160,

Тръмп със 156

Коефициентът на интелигентност (IQ) е мярка за умствените способности на хората. Той е въведен от германския психолог Вилхелм Щерн през 1912 г. За да го изчисли, той разделя умствената възраст, определена с тест за интелигентност, на биологическата възраст. После умножава резултата по 100 и получава IQ резултата в точки. 100 точки се смятат за среден коефициент на интелигентност. Поради начина на изчисляване IQ 60 например не значи, че интелигентността е на половината от IQ 120, обяснява “Дейли мейл”.

Смята се, че хора със стойности, по-големи от 140, имат отлични предпоставки за развиване на творческа дейност и определят посоката на знанието. Тези с точки между 130 и 140 съставляват по-малко от 3% от населението и се водят изключително интелигентни.  Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Въпреки че го използват широко, измерването на IQ е обект на спорове за качествата на личността и не определят успеха в живота. Сред известните Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг са били с IQ 160; Доналд Тръмп е със 156; актрисата Ема Уотсън – със 138; Арнолд Шварценегер – със 135; Никол Кидман – със 132.