6 г. са били нужни на учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив, за да създадат хляб, който снижава нивото на кръвната захар и от него не се пълнее.

“Прави се само от натурални съставки, подбрани след изследвания - пшенично пълнозърнесто брашно тип 1850, пълнозърнесто ръжено тип 1750, брашно от клубените на топинамбур, пресована хлебна мая,  сол и питейна вода. Но технологията е тайна”, казва доц. Цветана Гогова.

Започнали да го произвеждат във вуза след експерименти с пациенти в пловдивски болници. Те показалиа, че хлябът сваля гликемичния индекс.

Тъй като има терапевтичен ефект, дневната порция е индивидуална. Нужна е консултация с лекар, допълни доц. Гогова.

Засега хлябът "Топи" може да се набави само от УХТ. Самунът от 400 г струва 1,80 лв.

“Най-основното му качество е, че не позволява кръвната захар да се повиши след нахранване. Диабетиците да бъдат спокойни”, каза Гогова. Според нея концепцията за този хляб се зародила през 80-те години на XX в. в Япония. На тази база пловдивските учени започнали да проучват и така стигнали до формулата на съставките.

Хлябът бе представен на Спасовден в УХТ, където се проведе и Празник на хляба. Гостите се увериха, че е и вкусен. Бяха изпечени над 50 самуна и не стигнаха за всички гости.

В УХТ разработват и други хлябове. Единият е за спортисти, защото помага да натрупат мускулна маса и да поддържат форма. Може да се консумира ежедневно. Той е обогатен с растителен белтък. Вторият е за дами в по-напреднала възраст, защото облекчава симптомите на менопаузата.

Хората не бива да се притесняват от консумация на хляб. От него не се пълнее, казва доц. Гогова. Според нея по-важно е да се внимава каква друга храна се приема с него. 

Зам. аграрният министър Явор Гечев опита торта, произведена от студентите.
Зам. аграрният министър Явор Гечев опита торта, произведена от студентите.