Болки в гърлото се лекуват и с подръчни средства. Те са надеждни, безопасни и не по-малко ефикасни от ярките, ароматизирани и "вкусни" хапчета и сиропи от аптеката.

Гаргара с топъл солен разтвор намалява отока на лигавицата и секрецията на слуз. Освен това солта убива бактериите. В чаша топла вода се разтваря 1/2 ч.л. сол и с този разтвор гърлото се изплаква на всеки 3 часа.

Още по-силен ефект има добавянето и на сода за хляб към соления разтвор. В 1 ч.ч. топла вода се разбъркват 1/4 ч.л. сода и 1/8 ч.л. сол и с разтвора гърлото се плакне през 3 часа.

Медът в чист вид или разтворен в чая помага при ангина. Той сваля температурата, възпалението и убива бактериите в гърлото. Успешно заменя парацетамола, аспирина и повечето от лекарствата за простуда. Облекчава и кашлицата.

Кокосовото масло и зехтинът помагат при инфекции, като намаляват болката и възпалението. Кокосовото масло омекотява слизестите обвивки в гърлото и облекчава гълтането. Може да се добави 1 ч.л. в чая или в топла вода или да се изяде. Прави се до 1-2 пъти дневно, защото има силен слабителен ефект.

Болното гърло има нужда от 1-2 дни почивка. Това означава да се говори малко, да не се вика, да не се пее. Лигавицата да се овлажнява често. Ако е пресъхнала, бактериите се размножават по-бързо. Да се пие освен чай и вода с лимонов сок.

Тилчецът (гръцки сминдух) е полезна подправка в сезона на настинките и грипа. Действа срещу бактерии и гъбички. Влиза в състава на кърито и други ароматни смеси като чубрицата. Отвара от тилчец лекува ангина, като се прави гаргара или се пие. Не се препоръчва на бременни.

Подобни свойства имат и карамфиловите пъпки и канелата. Те се добавят в чая или се прави гаргара с тях.

Отварата от лайка бързо лекува ангината. Полезни са и инхалациите с лайка за отпушване на носа. Същото действие имат и отварите от невен, ехинацея, градински чай и сладък корен.

Чаят от люта мента освежава дъха, но тя отлично лекува и ангина. В нея се съдържа ментол, който втечнява храчките и успокоява кашлицата. Лютата мента има и антивирусни свойства. С чая може да се прави и гаргара.

И джинджифилът е мощно антибактериално средство. Чай от сушен или пресен джинджифил се подслажда с мед и става още по-целебен. Подходящ е и за гаргара.

Ябълковият оцет е със силно антимикробно действие, втечнява секретите и стопира развитието на бактерии. В чаша топла вода се сипва 1 с.л. оцет и се прави гаргара. Може да се разтвори и лъжица мед. Гърлото се изплаква с 1-2 глътки, третата се гълта на всеки час по 1-2 пъти.

Лимонът преборва простудата с витамин С и антиоксидантите в сока му. Той увеличава слюноотделянето, овлажнява и чисти гърлото от слуз. Ако няма остра болка в гърлото, добре е да се смуче парче лимон и после да се изяде. Когато има болка, гърлото се плакне с топла вода с лимонов сок в нея.

Гърлото може да се изплакне с водка или с ракия, които ще унищожат микробите и бактериите. За гаргарата в чаша топла вода се добавят 2-3 с.л. от алкохола.

Специални близалки или бонбони са доста популярни при болно гърло. При смученето им се отделя много слюнка, а тя чисти лигавицата от микроби. Ментовите бонбони притъпяват болката, но ефектът им е краткотраен.

В САЩ лекуват ангината със сладолед. Смятат, че причината за болното гърло не е студът, а инфекцията. При операция на сливици също се яде сладолед за обезболяване и свиване на кръвоносните съдове.

Срещу вируси на настинката и грипа ръцете да се мият често, да се ползват мокри кърпички и при кашляне и кихане да се слага маска или кърпичка на устата, за да не се пръскат вируси във въздуха.

Освен чай и кафе да се пият повече вода с резени лимон в нея, сокове и компоти. Да се избягват студените газирани напитки.