Заради по-дългата отпуска по майчинство в Източна Германия децата са по-щастливи и с по-здрава психика, когато пораснат, установи проучване на института за икономически изследвания “Ифо”.

В края на 70-те години отпускът по майчинство в страната бил удължен с финансова подкрепа от държавата, за да се облекчи тежестта върху майките. Въвежда се 1 година платено майчинство отначало след второ и следващи раждания, а след това и за първо дете. Преди това се полагали пет месеца.

Проучването на института “Ифо” показва, че това е било от полза за децата в тяхното дългосрочно развитие. По-специално младите мъже в края на двадесетте си години са били по-малко засегнати от състояния като поведенчески разстройства, свързани със зависимости. Авторите стигат до това заключение, след като анализират болничните медицински данни за периода 1995–2014 г.

Докато битката за платено майчинство е спечелена в повечето развити страни,

въпросът колко

щедър трябва да

бъде отпускът остава

Сред развитите страни средната продължителност на платения отпуск за майки се е увеличила от 17 седмици (около 4 месеца) през 1970 г. до около година сега.

Днес в Германия имат право на 14-седмичен отпуск, или три месеца и половина, през които се изплаща 100% от заплатата им. Заедно с тези в Хърватия и Швеция това е най-краткият период в Европа.

В сравнение с останалите членки на ЕС

България е с доста

дълъг платен отпуск

по майчинство - 1 година

(или 410 дни, както е по закон), през които се изплащат 90% от заплатата. Следва Словакия с 9 месеца и 75% от възнаграждението и Чехия - 7 месеца и 70%.

Платеният отпуск по майчинство прави по-щастливи и самите майки, като подобрява психичното им здраве, установява скорошен доклад на учени от Университета на щата Вашингтон. “Това наистина увеличава психологическото благосъстояние на майките”, казва доц. Бидиша Мандал от Училището по икономически науки към университета.

“Майките са просто по-щастливи, ако успеят да излязат в платен отпуск.” Това щастие се отразява и на децата им, тъй като много други проучвания показват, че бебетата са засегнати от щастието или нещастието на техните майки, добавя Мандал.

САЩ продължават да се отличават от развитите икономики, като не предлагат национален платен отпуск по майчинство. На новите майки

Америка гарантира

едва 3 месеца

без заплащане,

и то в определени работни ситуации съгласно Закона за семейните и медицинските отпуски. Само шепа щати като Калифорния предлагат каквато и да е форма на платен отпуск.

В проучването си Мандал разглежда психичното здраве на жените, които са работили на пълен работен ден преди раждането и са се върнали на работа в рамките на само 3 месеца. Сравнява ги със състоянието на други майки, които са си останали вкъщи 1 година. Установява се, че тези с по-краткия отпуск са имали по-високи отрицателни психологически ефекти. “Не бях изненадана да видя резултатите”, казва изследователката. “Добре е обаче, че излязохме с доказателства, че новите майки обикновено са по-щастливи, ако знаят, че все още имат доходи по време на толкова стресиращо време.”

По-дългият отпуск по майчинство е свързан и с по-добри резултати на изпитите при някои деца. Родителите могат да прекарат повече време с бебетата си и да им обръщат повече внимание. Изследване от 2018 г. обаче показа, че образователните ползи за детето варират значително в зависимост от произхода и квалификацията на родителите.

Установява се, че децата на високообразовани родители от средната класа са постигнали значителни положителни резултати на изпитите си в училище, ако родителите им вземат по-дълги периоди на платен отпуск след раждането им.

Ефектът е особено забележим при момчетата, казват учените от университетите в Уорик в Англия и Мюнхен в Германия. Техните изследвания предоставят първите конкретни резултати за това как родителският отпуск може да повлияе на когнитивното развитие на децата.

Проучването също така установява, че за родителите, които нямат образование след училище, по-дългият отпуск по майчинство се равнява на по-ниски резултати при изпитите, полагани от децата им като тийнейджъри.

Авторите признават, че тези ефекти не са толкова ясни. Предполагат, че негативните ефекти “може да бъдат причинени от

намалено време и

материални ресурси

на родителите”,

отчасти защото са оставили по-кратки интервали между раждането на повече деца.

Изследователите от Уорик и института “Ифо” в Мюнхен не откриват цялостен ефект върху по-късните резултати на децата от удължаването на родителския отпуск от една на две години. Но разглеждайки резултатите в детайли, те са изненадани да разкрият колко важно е образованието на родителите.

Наталия Данцер, зам.-директор на Центъра за трудова и демографска икономика на “Ифо”, казва, че изследването е първото от този тип, което разглежда удължената продължителност на отпуска по майчинство и дългосрочните резултати в образованието. В проучването участва и проф. Виктор Лави от университета в Уорик. То използва данни, събрани, след като

Австрия внезапно

удължи платения

отпуск от една на две години

за деца, родени след юни 1990 г. Въпреки че данните идват от Австрия, сходните нива на доходи и образование сред нейното население означават, че констатациите са от значение за други развити страни.