26°C   София
 

Признаците за непоносимост към глутена не са толкова известни и очевидни. Едва ли някой би се сетил, че той е виновникът за кариесите, за нередовен месечен цикъл и още куп други проблеми.

Много се пише и говори за глутена и това го превръща в модно страшилище. Отказът от него стана актуален, колкото вегетарианството. Някои се отказват от глутена ей така, за всеки случай. Други не вярват, че е вреден. По какво се разпознава непоносимостта към него?

Болка в корема

Появява се скоро след хранене, когато е консумиран глутенов продукт (каши, хляб, печива от ръж, пшеница, овес). Болката се съпровожда и с други неприятни усещания като метеоризъм, диария или запек. Причината е, че власинките по вътрешната стена на червата реагират на глутена и усвояването на зърнените храни се нарушава.

Световъртеж

Така тялото предупреждава, че е ядено нещо непоносимо. Ако след хранене има замайване, дезориентация, причината може да е глутенът.

Промяна в настроението

Непоносимостта към глутен води не само до физически, но и до емоционален дискомфорт. В основата им лежат различни причини, но една от тях е нарушеното производство на серотонин поради неусвояване на хранителните вещества и изменение на бактериалния баланс в червата. Има теория, че при болни от целиакия нервната система е по-възбудима. И ако целиакията не се лекува, се стига до психически болести и тежка депресия.

Главоболие

При непоносимост към глутена има мигренозни пристъпи 30-60 минути след храненето.

Фибромиалгия

Неочаквани болки в мускулите и ставите могат да бъдат предизвикани от глутенова непоносимост. Основна причина за тях е пак възбудимата нервна система при целиакия.

Лактозна непоносимост

Хранителните алергии често са свързани помежду си и рискът от глутенова непоносимост е по-голям, ако вече е налице алергия към лактозата или млечния белтък. По-лошото е, че симптомите на лактозната и глутеновата непоносимост взаимно се усилват и наслагват един върху друг.

Анемия

Много често целиакията се диагностира като следствие на анемия с дефицит на желязо. Сред основните й симптоми са намаляване на обема на кръвта, лесна умора, задух, главоболие, бледа кожа и лигавици. При глутенова непоносимост желязото не може да се усвои през червата.

Хронична умора

Реакцията на организма на глутен може да е и хронична умора. Човек няма сили въпреки добрия сън и обилната закуска.

Лоши зъби

При глутеновата непоносимост ценни вещества, витамини и минерали не се усвояват в червата. След тях е и калцият. Това разваля зъбите и се появяват язви в устата.

Дефицит на внимание

Проявява се при деца и възрастни, но малцина го свързват с храната. Ако от менюто се изключи глутенът, симптомите изчезват.

Нисък имунитет

Ако човек е болнав, това може да защото имунната му система е изтощената от "борбата" с глутена.

Кожни проблеми

Като другите алергии, и тази към глутена може да се отрази на кожата. Когато червата не могат да преработят постъпващия в тях глутен, кожата реагира на това със сърбеж, обрив, екзема, акне, пъпки, псориазис, херпеси (херпетиформен дерматит на Дюринг). Изключи ли се глутенът от менюто, симптомите се облекчават.

Сърбеж и изтръпване на крайниците

Страничен ефект на глутеновата непоносимост е невропатията, при която изтръпват крайниците, има сърбежи и мравучкане. Симптомите се усилват при диабет, употреба на алкохол и дефицит на витамин В12 заради малабсорбцията.
Промени в теглото

Загуба на тегло също може да се обясни с алергия към глутена, както и напълняването поради възпаления и нарушена обмяна. Невъзможността да се усвоява добре храната от стомашно-чревния тракт е обяснение за отслабването.

Хормонален дисбаланс

Има връзка между целиакията и хормоналните нарушения, проявили се като нередовен цикъл, резки колебания на теглото, горещи вълни, лош сън. Те могат многократно да се усилват по време на пубертета, бременността и менопаузата.

Автоимунни болести

Целиакията е автоимунна болест, тъй като имунната система атакува чревните клетки след попадане в тях на глутен. Тя повишава риска от развитие на други ткива болести като тиреоидит, автоимунни заболявания на черния дроб, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит, множествена склероза.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...