36°C   София
 

Сексуалното желание (либидото) и възбудата са различни неща. Желанието е интерес към секса, а възбудата е негова телесна изява. Ако либидото е силно, и възбудата идва бързо. Ако липсва, има някакъв проблем. Според американски сексолози 9 фактора влияят зле на мерака за секс.

Живот на бързи обороти

Всеки ден човек бърза за работа, грижи се за децата и дома, за възрастни родители. От многото ангажименти почти не остава време за секс. Обзети от депресивни настроения, някои в свободното време си вечер четат книга или спят, вместо да го отдадат на партньора си. Добре е интимните вечери да се планират. Това регулира сексуалния живот на много работещи двойки.

Притеснения, тревоги

При стрес няма желание за интимност. Ако мислите се въртят около служебните ангажименти, ако нервите са опънати, едва ли някой се сеща за секс. За отърсване от напрежението помага общуването с приятели, близки и колеги. Добре е да се разговаря и споделя, без да се потискат емоциите.

Инерция и еднообразие

Когато отегчението и безразличието се настанят между двама души, отношенията им се обтягат. Ето защо си струва да се изпробва нещо ново в секса. Добре е партньорите да си говорят, да споделят сексуалните си желания, да гледат еротичен филм, да се любят на различни места. Важно е да разчупят монотонния живот. Две дози фантазия освежават връзката. Добре е и тя да се поддържа, както това се прави за фигурата, косата, ноктите. Душата иска дори повече грижи от тялото.

Проблеми в отношенията

Ако постъпки на единия партньор предизвикват недоволство у другия, ако двамата постоянно се дразнят, няма да им е до ласки. Тук помага само откровеният разговор. Изяснете отношенията си. Може да се окаже, че един се заблуждава, друг греши и да го осъзнаете. Тогава всичко ще си дойде на място. Неизказаните дреболии съсипват любовта.

Телесни несъвършенства

Той си пада по пищни форми, тя се дразни от космите по гърба му. Но очите й са магнетични, а той прави най-добрия масаж и може да я възбуди само с докосване. Вместо партньорите да зациклят в недостатъците си, да оценят качествата. Никой не е съвършен, пък и момичешките гърди могат да са по-очарователни от тежкия бюст, а космите по гърба се епилират.

Възрастта

С годините човек трупа мъдрост, но либидото му чезне. Тогава се налага и съвет от специалист. Помагат промяна в начина на живот, някои храни, фитотерапия. Жените в менопауза имат нужда от хормонална терапия или билки за повишаване на естрогена. При мъжете намалява тестостерона, което убива либидото.

Сексуално насилие

Ако жената е била сексуално насилена или тормозена, да потърси помощ от психолог, за да си върне желанието за секс. Ще е бавно и трудно.

Медикаменти

Някои лекарства потискат либидото. Ако пиете антидепресанти и усещате този ефект, питайте лекар. Ако се налага, сменете лекарството.

Хормонален дисбаланс

Той влияе зле на сексуалния живот. Обърнете се към ендокринолог и гинеколог.anonimen
06/24/2021 09:11:01

ako e cistoplanna picka vedbaga palim

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...