В Древен Китай смятали секса за единствен лечебен способ на импотентността. Не е ясно обаче как са го прилагали...

През XIX век лекували импотентността с електрически ток. Пациентът бил поставян да легне на легло и му надявали специални електрически ремъци, по които пускали ток. Твърдяло се, че такива ремъци можели да увеличат и големината на пениса. "Лечението" по този начин е било много болезнено.

В Месопотамия знахарите лекували само с пясък и вода и твърдяли, че те са лек срещу всички болести. Вярно, прилагали са ги по особен начин. Когато някой се разболее, го закопавали до шия в пясъка и изливали вода върху върха на носа му. Защо точно там не сез нае, но има хипотеза, че върхът на носа в Месопотамия се е смятал за най-важната точка от тялото.

В Древна Гърция за лечение на простуда съветвали да се целува мишка по муцуната. Хремата лекували с кръвопускане, а ангина - с омотаване на червен конец около шията.

В Азия обаче смятали червения конец за шарлатанство и лекували ангина по друг начин. Поднасяли близо до устата на болния голяма жаба. При това сърцето на жабата започвало да бие учестено и на болния му ставало по-добре от това.

В Германия през XVIII век описвали симптомите на депресията като "оловна тежест в ръцете и краката" и "огромен товар на плещите". Лекували я, като връзвали болния за въртящ се стол на колела и го завъртали силно. Смятало се, че центробежната сила при въртенето ще изхвърли тежестта от тялото. Почти през целия век в медицината господствала и т.нар. хидротерапия. За лечение на депресия внезапно потапяли болния в студена вода и го държали под повърхността й до първите признаци на удавяне, като през това време бавно рецитирали някой псалм. Друг популярен способ бил върху легналия във вана меланхолик отривисто да се изливат от 10 до 50 ведра студена вода.

Индианците навахо били убедени, че зъбоболът е резултат от нараняване по тялото, от изгаряне или от изяждането на развалена храна. Лекували го по следния начин: В полунощ при липса на луна човекът с болния зъб отива в гората и застава с лице на изток. Първо пипа носа си, после дясното и лявото ухо. Накрая изпива настойка от нокти на рис, изпражнения на орел, прах от корубата на костенурка и кора от стогодишен бор.

Отново в XIX век женската истерия се е лекувала с вагинален масаж, извършен от лекар. По-късно, за да се опрости работата на лекара, бил изобретен вибраторът. Неслучайно Зигмунд Фройд казва, че причината за всички болести са от сексуален характер.

Ако ви боли гърбът и е новолуние, имате голям шанс да се излекувате. В полунощ идете в гората и намерете цъфнал лиан. Покатерете се на върха на дървото и се отпуснете да висите с главата надолу от лиана. При това е желателно да рецитирате определни стихове от "Рамаяна". Този метод за лечение на гръбначния стълб се е прилагал в Древна Индия.

През XIX век д-р Робърт Патрик практикувал лечение с живак, като заявявал, че то е ефикасно срещу всички болести. Живакът обаче е отрова. Симптомите на отравяне с живак са болки в гъдите, ускорено сърцебиене, кашлица, силни мускулни спазми, халюцинации и др. Великият Парацелс също смятал живака за единственото лечебно средство срещу сифилис.

В Англия лекарите били убедени, че опашката на черна котка може да излекува ечемик на окото, ако бъде допряна до него. За лечение на брадавици пък е била нужна опашка на котка с пъстра козина. Лечението прилагали, без да режат опашките на котките.

Аристократките в Древния Рим давали много пари за избелване на зъбите си, което се правело с човешка урина. Собствената урина обаче не ставала за тази цел, а и не всяка урина на друг човек вършела работа. Най-много се ценяла урина, доставена от южните райони на империята (в днешна Португалия), чиято доставка била доста скъпа.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА Процедура за кръвопускане.