Хранителните добавки и лекарствата могат да съдържат едно и също биологически активно вещество. Затова много от тях се продават и в аптеките. Но има съществена разлика.

Тя е в гаранциите за ефективност на лекарството и в степента на отговорност на неговия производител. Така е, защото лекарственият препарат се допуска за продан след цяла поредица клинични изпитвания (т.е. проверки на въздействието му върху хора). С тях се уточнява дозата и се следи за проява на странични ефекти. Това е дълъг и много скъп процес.

Много производители гледат да си го спестят и да изкарат своите продукти на пазара по-бързо. Затова ги сертифицират не като лекарства, а като добавки. Под това име могат да ги продават и без клинични изпитвания.

Ето защо разликата не опира до вида активно вещество в таблетката, капсулата или капките - то е доказано целебно и помага. Тънкостта е в правилната дозировка. От една страна, тя трябва да е достатъчно висока, че да осигури лечебен ефект. От друга, трябва да минимизира нежелани странични ефекти. Иска се също да се дадат съответните препоръки на лекарите как да назначават препарата.

Като се появи ново лекарство, можете да сте сигурни, че всичко това е направено и че технологията на производството му се спазва стриктно.
А в хранителната добавка активната съставка често е същата, но е не повече от 50% от терапевтичната доза в лекарствения й аналог.

Ясно е, че тя няма да послужи за лечение, а и дозировката й варира. В различните партиди хранителни добавки активното вещество в таблетките е ту повече, ту по-малко.