И да не налитате на сладко, захарта намира начин да влезе в организма ви. Най-често нейният троянски кон е опакованата храна, която купувате. Вероятно приемате захар повече от нормата и даже много повече, без да го съзнавате. Тук въпрост е колко захар е прекалено много.

Рафинираната захар (и нейните деривати) е проклятието на човека. Тя му докарва всякакви болести, включително смъртоносните. При това тя се промъква под чуждо име в списъка на съставките на съответната храна на етикета й.

Освен името "захар" тя ползва и псевдонимите:

царевичен сироп

декстрин

декстроза

диглицериди

дизахариди

дестилиран тръстиков сок

фруктоза

глюкоза

глюкозо-фруктозен сироп

високофруктозен царевичен сироп

хидролизирано нишесте

малцов сироп

малцов декстрин

малтоза

оризов сироп

сорбитол

сукроза (и др. Захарта е маскирана под общо 37 псевдонима.)

Е, при толкова много източници на захар как човек да разбере колко поема от нея? Но той може да усети, че прекалява при следните симптоми:

1. Налита на сладко

Захарта е наркотик - води до пристрастяване като към кокаина, даже проявите му са същите. Тя стимулира синтеза на хормона на удоволствието допамин. И без да се замисля, човек се тъпче с бонбони и прости въглехидрати, за да му стане "добре". И също както при другите наркотици тялото си изгражда праг на толерантност към захарта. Тогава колкото повече сладко ядеш, толкова повече ти се иска още, дори да не си гладен. Получава се лека, но добре изразена зависимост.

2. Безсилие и умора

Орексините са вид невропептиди (верига от аминокиселини, които образуват белтъци в мозъка). Те пренасят нервните импулси в хипоталамуса и отговарят покрай другите неща и за цикъла сън-бодърстване. Но са чувствителни към захарта и се влияят от нивото на глюкозата в кръвта. Дори минимално покачване на това ниво инхибира (спира) преноса на нервни импулси чрез орексините и така предизвиква сънливост. Така че скоро след приема на захар с храна или напитка човек се възбужда, но следва бързо отпадане и се появява чувството на умора.

3. Наддаване

От прекаляване със захарта се надебелява, разбира се. Но и тук се намесват други фактори - физическа активност и темп на обмяната, заради които това не си личи веднага. Причината е, че когато има нужда от енергия, тялото изгаря първо захарите. Каквото му остане от тях, го превръща в мазнини и го складира.

Освен това приемът на захар кара човека да преяжда, тъй като тя потиска действието на хормона на засищането лептин, даващ сигнал на тялото да спре да яде.

Увеличаването на глюкозата в кръвта дава тласък и на синтеза на инсулин, който я сваля до нормалното й ниво. Това обаче не става, когато нивото на глюкозата играе или е твърде ниско. Тогава тялото си мисли, че има нужда от още гориво и човек яде, без да е гладен.

От друга страна, белтъците в тялото държат човека бодър и активен. Приемът на белтъчна храна стимулира орексините, които засилват обмяната и така се изгарят повече калории.

4. Чести простуди и грип

Многото захар потиска имунната система, тъй като се намалява подвижността на белите кръвни клетки - убийците на микробите и патогените. Ако отдавна се приема по много захар, човек става лесно уязвим за инфекции.

5. Притъпен вкус

За хората сладкият вкус е приятен. Той, както и другите вкусове, се усеща чрез езика. Оказва се обаче, че затлъстелите хора имат притъпено усещане за вкуса на сладкишите, но въпреки това ги харесват. Правен е експеримент със здрави хора с нормално тегло, които започват да пият по 2 подсладени напитки на ден. Само след 4 седмици вкусът им за сладко се притъпява и те налитат да пият още подсладени напитки. Обяснението е в подсъзнанието, чиято роля за подбора на храните е огромна.

Затлъстелият човек се чувства гладен и затова го тегли към сладка и калорична храна. И обратното, при пълно изключване на захарта за един месец вкусовото усещане за сладко се изостря. Така храната започва да се услажда на човека, без в нея да има захар.

6. Замъглен мозък

Сп. "Нюросайънс" описа експеримент с мишки, хранени с типични за съвременния градски човек продукти с много рафинирана захар и разтворими мазнини. За 2 месеца при мишките настъпил сериозен спад на мозъчната дейност. Причината е, че захарите въздействат на белтъците и трансмитерите в мозъка, които отговарят за трупането на знания и за паметта. Казано с две думи - от захарта се оглупява.

7. Кожни проблеми

От всички белтъци в тялото колагенът е най-много. Той отговаря за еластичността на тъканите и в частност на кожата. Но молекулите на захарта се свързват с него и това обездвижва колагеновите клетки. В резултат кожата се набръчква и става грапава. Влошената кожна еластичност личи най-много по бръчките на лицето.

Захарта предизвиква и възпаления в клетките. Ако те станат хронични, това винаги е проблем. Яденето на сладкиши предизвиква дерматити и акне. Въглехидратите в хляба, ориза, картофите и др. повишават нивата не само на инсулина, но и на андрогена (мъжки полов хормон). Той стимулира мастните жлези в кожата да произвеждат повече мазнина, която запушва порите и от това избиват пъпки.

Освен това в кожата и чревния тракт живее един микроорганизъм, наречен кандида. Той спада към дрождите, тоест храни се със захар. При консумация на сладкиши кандида се размножава бурно и това води до инфекция на ноктите и вагината и до лош дъх в устата.

8. Рак

С течение на времето заради вътрешните възпаления и повишеното ниво на инсулин някои клетки се израждат и започват да се делят много бързо. Туморните клетки се хранят със захар и това е още една причина тя да бъде изхвърлена от менюто.

Какво причинява

Ракът е световна епидемия. Причина номер 1 за нея според швейцарско изследване е прекаляването със захар в развитите страни. В САЩ например 30-40% от всички разходи за здравеопазване отиват за лечение на болести, свързани с употребата на захар.

За първи път в проучване от 2014 г. се прави преценка как реагират на глюкозата доброкачествените и злокачествените туморни клетки. По принцип всички клетки използват глюкозата като гориво. Но учените пишат в сп. "Клинични изследвания", че освен туморните клетки от двата вида и нормалните клетки след употреба на много захар започват да излъчват туморни маркери. Това е сигнал за процес, който ги превръща в туморни. Много интересно и окуражаващо е, че след намаляване на захарта клетките след време възвръщат нормалните си функции.

Захар = тлъстина

Захарта кара тялото да трупа мазнини по няколко начина, някои вече споменати. Клинични изпитвания показват недвусмислено, че при повишен прием на захар се наддава на тегло. След наблюдения в продължение на 1 година е установено, че хора, които ядат сладки харни, са с 55% по-податливи към напълняване и затлъстяване от хора, коит ядат малко захар.

Опасните безалкохолни

Подсладените напитки допринасят значително за наддаването на тегло и за диабета. При това диетичните напитки са също толкова вредни и дори повече, защото подсладителите в тях не се метаболизират в тялото, т.е. трупат се в мастните клетки.

Връзката между пиенето на напитки със захар или с подсладители и затлъстяването е доказана както при децата, така и при възрастните. В 1 чаша кока-кола или фанта (400 мл) има 60 г захар във формата на царевичен сироп (45% глюкоза и 55% фруктоза), което се равнява на 10 ч.л. захар. Ако калориите от нея не се приспадат с отказ от друга храна, само от тази напитка човек за 1 година ще наддаде с 6,75 кг.

Колко захар е прекалено много?

Захарта в плодовете върви заедно с витамини, минерали и фитохимикали, които улесняват разграждането й и помагат на клетките ефективно да се хранят с нея.

Препоръчваната дневна доза въглехидрати зависи от възрастта, ръста, теглото и физическата активност. Но като осреднена стойност за рафинираната (не плодовата) захар дозата е 6 ч.л. (30 г) на ден (100 калории) за жените и 9 ч.л. (45 г) на ден (150 калории) за мъжете.

На етикетите на храните се посочва количеството въглехидрати в продукта и после то се разделя на захари и фибри (влакнини). Правилото е, че захари над 22,5 г в 100 г от продукта са твърде много, а 5 г са малко.

Общо човек трябва да поема 45-65% от калориите си за деня чрез въглехидратите. Типичният дневен прием е 2000 калории. Тогава 900-1300 от тях, или 225-325 грама, се падат на въглехидратите.
Ето съдържанието им в някои храни:

1 филия бял хляб - 15 грама (от тях 1,5 г добавена захар)
    100 г спагени - 25 г
    100 г ориз - 28 г
    1 ябълка - 19 г (заедно с влакнините)
    100 г мюсли - 68 г (1 г добавена)
    330 мл кока-кола - 39 г
    1 морков - 6 г (заедно с влакнините)

Подсладителите

Изкуствените подсладители не са алтернатива на бялата захар. Има много доказателства, че те допринасят за хроничното главоболие, затлъстяването, диабета, метаболитния синдром, сърдечните болести и рака.

Те са:
Аспартам (нутрасуит)
Спленда (сукралоза)
Аминосуит
Фруктозен царевичен сироп
Захарин
Трувия

От друга страна, естествените източници на захар като меда, кленовия сироп, плодовете и меласата са хем сладки, хем хранителни. Техният гликемичен индекс е относително доста по-нисък от индекса на бялата рафинирана захар. И най-важното - задоволяват, а не изострят желанието да се яде още сладко.

Мед - суперхрана, действаща срещу възпаления, микроби и гъбички.

Кленов сироп - богат на минерали и антиоксиданти, убива ракови клетки.

Меласа - богата на калций, желязо, калий, магнезий и селен.

Плодов сок - богат на естествени захари, витамини и минерали.

Ако сте пристрастени към захарта, има няколко начина да се откачите от тази зависимост. Но може в началото да изпитате абстиненция като всеки наркоман, лишаван от поредната доза опиат. При нея има следните симптоми:
Сприхавост/гняв
Тревога/депресия
Загуба/изостряне на апетита
Замайване
Умора
Главоболие
Импулсивно поведение
Безсъние
Треперене
Загуба на тегло

Може да отрежете захарта от раз или постепенно и бавно. В първия случай горните симптоми ще са по-силно изразени. Ще отнеме от няколко дни до месец, за да отшумят напълно.

За да облекчите дискомфорта си:

Натоварвайте се физически, за да изгорите захарта още преди да се е натрупала в депата за мазнини по тялото. Заедно със сладкиша изяждайте и по шепа ядки (или друга белтъчна храна като боба и граха), за да забавите обмяната и абсорбирането на захрата.

Пийте зелен чай с лимон, за да елиминирате захарта от кръвта по-бързо и да не допуснете складирането й около бъбреците и черния дроб.
С богата на белтъчини и бедна на въглехидрати закуска давате летящ старт на обмяната за деня. Ако първата храна за деня е белтъчна, организмът ще изгори най-напред захарите, за да получи енергиен импулс.

Пийте зеленчуково смути. То е с малко захари, но засища.
Изхвърлете сладкишите и подсладителите от бюфета.

Със спада в приема на захар мозъкът ще синтезира по-малко допамин. Ето защо ще се налага да си вдигате настроението с нещо друго, а не с ядене - например със срещи с приятели.

Има храни, които подобряват настроението, без да са сладки. Това са какао, яйца, млечни продукти, листни зеленчуци, бобови растения, царевица, риба, пилешко.

Пийте повече вода. Заради обезводняването човек пак налита на сладко.

Приемайте пробиотици. Чрез тях тялото балансира кръвната захар - кисело мляко, кисело зеле, комбуча, кимчи и др.

Хромът също балансира кръвната захар. Съдържа се в морските храни, бирената мая, броколито, чесъна и телешкото.

Ментовото масло притъпява желанието да се яде сладко. Намазвайте с него слепоочията или китките си.

И накрая запомнете: Колкото по-малко захар ядете, толкова повече ще ви се услаждат другите храни.