22°C   София
 

Случаят на 21-годишния студент в Лондон дори е бил обсъждан за трансплантация.

Сърдечните проблеми на млад мъж може да са били предизвикани от прекомерната му консумация на енергийни напитки. Той се е озовал в болницата със сърдечна недостатъчност, след като консумира по 4 енергийни напитки на ден в продължение на две години, според нов доклад за случая, пише “Лайв сайънс”. Констатациите се добавят към все по-голям брой доказателства, свързващи консумацията на енергийни напитки със сърдечни проблеми, което кара авторите да призовават за предупреждения за опасностите от пиенето на тези напитки в големи количества. Според доклада, публикуван в списанието “Бритиш медикъл джърнъл кейс рипорт”, 21-годишният мъж отишъл в болница, след като 4 месеца се влошавал с прогресиращ недостиг на въздух и загуба на тегло.

Пациентът разказал, че е пил 4 кенчета от 500 милилитра енергийни напитки всеки ден в продължение на около две години, като всяка кутия съдържа 160 милиграма кофеин. (Типична чаша кафе съдържа около 90 мг кофеин.) Мъжът си спомнил, че от време на време е имал епизоди на лошо храносмилане, треперене и аритмия, за които в миналото не е търсил грижи. През последните месеци той се чувствал толкова зле и летаргичен, че според доклада трябвало да спре университетското си обучение в Лондон.

След поредица от тестове мъжът е диагностициран с две потенциално животозастрашаващи състояния: сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност възниква, когато сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото. При бъбречния срив органите не могат правилно да филтрират отпадъчните продукти от кръвта. Лекарите дори обсъждали дали се нуждае от двойна (сърдечна и бъбречна) трансплантация. След 58 дни в болница и спиране на енергийните напитки отпада необходимостта от сърдечна трансплантация. Но бъбречна все пак може да се наложи, тъй като проблемът се дължал на дългогодишна, но недиагностицирана хронична обструктивна уропатия. При нея урината не може правилно да изтече през пикочните пътища и се връща в бъбреците.

“Случаят подчертава потенциалните сърдечносъдови опасности от енергийните напитки при податливи индивиди”, пишат авторите.Пешо
05/01/2021 12:54:15

По скоро е обратното. Имал е проблем и пиейки енергийни напитки се е чувствал по-добре. А всъщност е имал бъбречен проблем. Който се е обърнал и в сърдечен. Просто вместо да взима лекарства е взимал нещо, което е отправяло само симптомите -- много вода с кафеин като диуретик. Ако беше пил две напитки и литър газирана вода щеше да е по-добре. Все пак 480 мг кофеин който е изпивал са само малкото повече от това, което препоръчват политически коректните доктори (450).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...