22°C   София
 

Световната здравна организация даде препоръките си срещу кои вируси да защитават 4-валентните противогрипни ваксини през следващия сезон и те са срещу щамовете "Виктория" - разновидност на свинския грип,  "Камбоджа" - също щам от А тип, и  "Вашингтон" и "Пукет" от тип В. Истински новото е, че за грип 2021/2022 у нас ще има и ваксина за много възрастните хора с по-слаба имунна реакция, която ще е с подсилено антигенно съдържание. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), председател на Експертно-консултативния съвет по имунизации към здравното министерство. 

Грипните вируси непрекъснато се променят и еволюират. Поради това е необходимо периодичното заместване на вирусните щамове, съдържащи се в грипните ваксини, за да се поддържат ефективни. Също така за 1 година имунитетът отслабва, така че е необходима нова доза ваксина, за да се осигури възможно най-добрата защита.

Два пъти годишно СЗО организира обсъжздания с консултативната група от експерти за анализ на данните за наблюдение на грипния вирус, генерирани от Глобалната система за надзор и реагиране на грипа на СЗО, и издава препоръки относно състава на грипните ваксини за следващия грипен сезон. Изборът за северното полукълбо се прави чрез обработка на голям масив от данни за доминиращите грипни вируси в южното полукълбо. 

Грипните сезони се различават по тежест, но като правило винаги хората на 65 и повече години понасят най-големите щети. През последните години между 70% и 85% от сезонните смъртни случаи, причинени от грип, са настъпили при хора на 65+.

Всички видове ваксини са подходящи за всички възрасти, но се произвеждат и специални подсилени ваксини, които са насочени специално към късната възраст, в която организмът дава по-слаба реакция на стимула. По-високата доза антиген - до 4 пъти повече от стандартното, във ваксината има за цел да даде на възрастните хора по-добър имунен отговор и следователно по-добра защита срещу грип. 

Според публикувани в авторитетни медицински списания изследвания, ваксината с високи дози е с 24% по-ефективна за предотвратяване на грип при възрастни на 65 и повече години спрямо ваксината със стандартна доза, а по-концентрираните дози са свързани с по-нисък риск от постъпване в болница в сравнение със стандартната инжекция. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...