Световната здравна организация даде препоръките си срещу кои вируси да защитават 4-валентните противогрипни ваксини през следващия сезон и те са срещу щамовете "Виктория" - разновидност на свинския грип,  "Камбоджа" - също щам от А тип, и  "Вашингтон" и "Пукет" от тип В. Истински новото е, че за грип 2021/2022 у нас ще има и ваксина за много възрастните хора с по-слаба имунна реакция, която ще е с подсилено антигенно съдържание. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), председател на Експертно-консултативния съвет по имунизации към здравното министерство. 

Грипните вируси непрекъснато се променят и еволюират. Поради това е необходимо периодичното заместване на вирусните щамове, съдържащи се в грипните ваксини, за да се поддържат ефективни. Също така за 1 година имунитетът отслабва, така че е необходима нова доза ваксина, за да се осигури възможно най-добрата защита.

Два пъти годишно СЗО организира обсъжздания с консултативната група от експерти за анализ на данните за наблюдение на грипния вирус, генерирани от Глобалната система за надзор и реагиране на грипа на СЗО, и издава препоръки относно състава на грипните ваксини за следващия грипен сезон. Изборът за северното полукълбо се прави чрез обработка на голям масив от данни за доминиращите грипни вируси в южното полукълбо. 

Грипните сезони се различават по тежест, но като правило винаги хората на 65 и повече години понасят най-големите щети. През последните години между 70% и 85% от сезонните смъртни случаи, причинени от грип, са настъпили при хора на 65+.

Всички видове ваксини са подходящи за всички възрасти, но се произвеждат и специални подсилени ваксини, които са насочени специално към късната възраст, в която организмът дава по-слаба реакция на стимула. По-високата доза антиген - до 4 пъти повече от стандартното, във ваксината има за цел да даде на възрастните хора по-добър имунен отговор и следователно по-добра защита срещу грип. 

Според публикувани в авторитетни медицински списания изследвания, ваксината с високи дози е с 24% по-ефективна за предотвратяване на грип при възрастни на 65 и повече години спрямо ваксината със стандартна доза, а по-концентрираните дози са свързани с по-нисък риск от постъпване в болница в сравнение със стандартната инжекция.