25°C   София
 

От край време знаете, че морковите са много богати на витамин А и поради това са изключително полезни за зрението. Казвали са ви го още в детската градина, че и в училище.

На вашите учители обаче трябва да им се пише двойка. Този витамин изцяло липсва в морковите. Да, те са много полезни за зрението, но по друга причина. Морковът лекува т.нар. кокоша слепота - влошено зрение в тъмната част от денонощието, дължащо се на недостиг именно на витамин А. (Едва ли обаче това ще да са имали предвид учителите.)

Но морковът го прави ефикасно, без да съдържа дори 1 молекула от този витамин. В него се съдържат само някои от т.нар. прекурсори на витамин А - суровинните съставки за синтеза му в тялото.

Но не само за кокошата слепота! Ролята на моркова за преотвратяване на най-опасната очна болест - дегенерацията на макулата, е още по-важна. Тази болест е нелечима, необратима, по-честа е от глаукомата и от катаракта и е причина №1 за слепотата в света.

В дъното на ретината на окото има малко жълто петно (макула) с размери само 1,5 мм. То обаче е най-важното за зрението. В него се събират светлинните лъчи, идващи от зеницата, и оттук по зрителния нерв тази информация отива в мозъка. Останалата част от ретината има второстепенна роля - тя отговаря за периферното зрение.

Дегенерацията на жълтото петно не се поддава на лечение, но тя може да бъде избегната. Това става най-лесно с моркови заради съдържащите се в тях вещества, които предпазват макулата. Това са зеаксантинът и лутеинът, които придават жълтия цвят на петното. Освен в морковите тези вещества се съдържат и в жълтъка на яйцата, както и в някои други зеленчуци и плодове.

Освен това морковите са пребогати на алфа и бета каротини. Те са прекурсорите, които в тялото те се превръщат тъкмо във витамин А. На тях се дължи предпазната роля на моркова срещу кокоша слепота. Само 100 г моркови задоволяват нуждите на тялото от този витамин за 3 дни, без обаче да има предозиране заради начина на синтез на витамина.

Ако обаче той се приема в готов вид (на хапчета или от рибено масло), предозирането с витамин А е много вероятно. То е особено опасно за бременните.

Двата каротина са мощни антиоксиданти и предпазват и от катаракта, от рак на белите дробове, от сърдечни болести и др.

Но ето че наскоро в морковите бяха открити и други вещества със силно антираково действие. Това са фалкаринол и фалкариндиол, чрез които морковът се предпазва от гъбички. В човешкото тяло те не допускат да се образуват полипи в дебелото черво, от които се развива тумор.

Преди време датски учени доказаха чрез тестове, че двете вещества неутрализират канцерогени. Въведени в дебелото черво на мишки, те намаляват тройно риска да се развие рак в него.

Полезните свойства на морковите се засилват или снижават от начина на приготвянето им. Много хора знаят, че морковът не бива да се гризе, а трябва да се настърже в чиния и да се полее с олио или зехтин. Това би подобрило усвояването на полезните вещества в моркова, тъй като те са мастноразтворими.

Но оптималният начин да се приготвят моркови е като се сварят цели, установиха учени от университета на Нюкасъл. Ако морковът се нареже на търкала, както се прави обикновено при готвене на супи, той губи 25% от ценните си вещества. Ако ли пък се яде суров, няма да се е размекнал и ще освободи по-малко от полезните си съставки.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...