С вещите, които използваме най-често, правим и най-честите компромиси със срока за годност. Етикетите отдавна са изхвърлени, а някои като възглавниците например са “като нови” благодарение на нови материали, но това невинаги ги прави и вечни. Ето често използваните предмети в дома, за които WebMD напомня кога да ги изпратим в кофата за боклук.

Гъбата за миене на съдове

Не след дълго гъбите се превръщат в развъдник на бактерии. Те могат да разпространят микроби по ръцете ви, а след това и върху храната. Или ако имате рана от порязване, бактериите могат да проникнат в тялото и да създадат проблем. Дори и да попарвате с вряла вода или да “дезинфекцирате” гъбите в микровълнова фурна след всяка употреба, най-добре да ги сменяте всяка седмица, казват учените.

Възглавници

Вашата нощна опора за врата и главата губи форма и твърдост с течение на времето. Тя неминуемо попива потта и мазнините от главата и лицето, поема и частички от мъртвите кожни клетки. Купувайте си нова възглавница на всеки 2 години или по-рано, ако видимо се сплескат, образуват бучки или замиришат лошо - има причина за това и тя по всяка вероятност не е нещо полезно за здравето.

Четката за зъби

Не само зъбите, и четките могат да натрупават “плака”. При средно два пъти на ден използване и дълго задържане на влага космите се сдобиват с колонии от микроорганизми. Особено ако ги държите на открито близо до тоалетната чиния или мивката, откъдето върху тях пръскат капки. За най-добри резултати сменяйте четките - дори и скъпите, от противомикробни материали, на всеки 3 - 4 месеца.

Незалепващи съдове за готвене

Тенджерите, тиганите, тавите, които спестяват усилието да търкате при миене, обикновено чакат дълго за подмяна, защото са ви удобни, но това не ги прави вечни. Когато се сдобият с драскотини и неравности, сложете ги в списъка си за пазаруване, за да е сигурно, че си спестявате преминаване на вещества от металите в храната. Не чакайте дъното да започне да отронва люспи - парчетата политетрафлуороетилен (тефлон) няма да ви навредят, ако попаднат в храната, но са категоричен знак, че трябва да купите нови съдове.

Грим

Дори и най-ревностните почитатели на макиажа едва ли изразходват декоративната козметика за по-малко от 6 месеца. Половин година е възможно най-дългият срок гримът да не се насити с бактерии и евентуално други микроорганизми, някои от които може да причинят кожен проблем. Правилото е много условно и със сигурност твърде либерално, ако тубички и флакони стоят отворени или са използвани върху инфектирана кожа, устни или очи. Сходен е принципът за популярните козметични кърпи за многократна употреба, които се ползват и от мъже. Ако не може да се гарантира сигурна дезинфекция, по-добре да се смени с нова.

Четки за грим

Измивайте редовно апликаторите с топла вода и мек сапун, за да ги поддържате чисти. Следвайте този график: веднъж седмично основно измиване за тампони и други пособия за течен грим, два пъти седмично за апликатори за сенките за очи. Четките за пудра могат да изкарат без баня месец, при положение че кожата е без пъпки и екземи.

Подмяната на четките и апликаторите става наложителна, когато се проскубят или изглеждат износени.

Въздушни филтри

Филтрите на климатика и вентилационната система се поддържат според инструкциите на производителя, който е изчислил на база на изследвания колко често да ги подменяте. Но най-общото правило е това да става на всеки 60-90 дни. Ако след сваляне ви се струват твърде мръсни, следващия път ги сменете по-рано.

Лекарства

Нещата са ясни - годни са до датата, изписана на опаковката. Смисълът да прочистваме редовно старите медикаменти е да си гарантираме, че разполагаме с безопасни често използвани препарати, които може да потрябват в момент, когато няма откъде да ги купим. Повечето лекарства с изтекъл срок на годност ще загубят сила с течение на времето, други ще станат направо опасни.

Контейнер за контактни лещи

За да поддържате кутията чиста, изплаквайте я след всяка употреба с пресен физиологичен разтвор, а не с вода. Хвърляте контейнера на всеки 3 месеца - дори микропукнатини в материала го правят чудесен дом за бактерии.

Кабели

Всеки признак на износване на кабел означава, че е време да го изхвърлите. Цепнатини, протривания или проблеми с щепсела могат да представляват опасност да ви удари ток или да стане пожар. В никакъв случай не покривайте кабелите с килима - има риск от повреждане и тежки инциденти.

Латексова боя

Остатъците от латексова боя на водна основа, които не са били съхранявани в херметически затворен съд при стайна температура, стават негодни само за няколко месеца. Ако забележите, че капакът на кутията е изпъкнал, вероятно има газообразуващи бактерии вътре.