Диабетът, хипертонията и затлъстяването са трите основни причини за хроничното бъбречно заболяване. А ако е болен бъбрекът, той ще разболее и сърцето.

Това съобщи проф. д-р Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология, по време на онлайн форума “Диабет – бъбрекът страда”.

Въпреки че един от всеки трима диабетици е в риск да развие бъбречна недостатъчност, много от пациентите не подозират за опасността.

Заболяването на бъбрека (нефропатия) е много по-често при хора с диабет.

Причинява се от

увреждане на малките

кръвоносни съдове,

което може да доведе до влошена функция на бъбреците и с прогресирането му те изобщо да откажат.

Всяко едно от трите заболявания- спусъци и различните им комбинации причиняват приблизително четири от пет случая на крайния стадий на бъбречно заболяване в световен мащаб.

Връзките обаче са двупосочни.

От една страна, диабетът от тип 2 е водеща причина за бъбречна недостатъчност, което е риск за повишаване на артериалното налягане. От друга страна, хипертонията често може да предшества хроничното страдание на бъбрека и да допринася за прогресирането на бъбречните заболявания.

За да не се стигне до усложнения, хората с диабет трябва да контролират кръвната си захар в оптималните за тях стойности, да следят кръвното си налягане, да поддържат здравословно тегло и поне един път в годината да изследват бъбречната си функция. Белтък в урината издава проблем.

Според специалистите

скрининг за необичайни

количества албумин

в урината (албуминурия)

трябва да се прави всяка година след поставяне на диагнозата при хора с диабет тип 2 и след първите пет години с диагнозата при пациентите с диабет тип 1.

В последните години навлизат нови групи медикаменти за лечение на диабет, които поддържат гликемичния контрол, но имат благоприятни ефекти и за сърцето и бъбреците, обясни проф. Борисова.

Освен триадата от хронични заболявания неблагоприятно въздействие върху бъбрека оказват

инфекциите, камъните

в бъбреците, прекаляването

с болкоуспокояващи

Влияят лошо и някои лекарства, липсата на физически упражнения, хроничната дехидратация, тютюнопушенето.

Гените също могат да създават предразположение за нефропатии.

Как можем да намалим риска от бъбречно заболяване?

l Пийте достатъчно количество вода - много по-малко количество или прекомерната консумация на течности са вредни за бъбреците. Приблизителната мярка е по около 30 милилитра за всеки килограм от телесното тегло.

l Избягвайте излишната употреба на болкоуспокояващи, дори това да са и лекарства без рецепта.

l Не прекалявайте с хранителни добавки на протеинова основа, които много често се препоръчват за “правене” на мускули.

l В случай на инфекции или камъни в бъбреците не ги пренебрегвайте и ги лекувайте.

l Поддържайте кръвната си захар под контрол с адекватни промени в начина на живот и диетата.

l Ако пушите, спрете цигарите и другите форми на никотинови “доставки”. Пушенето е вредно за организма по много начини и бъбреците не са изключение.

l Проверявайте кръвното налягане дори без оплаквания - хипертонията не боли, няма и специфични знаци, по които човек може да се подсети, че развива патологично артериално налягане. Меренето на кръвното е особено важно при хора с фамилна анамнеза за нефрози, тъй като то е ранен маркер за бъбречно заболяване.