22°C   София
 

От 1979 г. насам е задължително производителите на лекарства да отбелязват на опаковките срока им на годност. Посочената дата обаче не означава, че след нея ибупрофенът става негоден за пиене подобно на шишето с прясно мляко. Датата всъщност указва срока, за който производителят гарантира, че лекарството е безопасно и 100% ефективно. 

100% ефективно, както използването на bet365 бонус код, предназначен за български играчи. Можете да сте сигурни, че с този код ще имате чудесен старт в света на спортните залагания.

Спорно е обаче дали след посочения на опаковката срок лекарството запазва тези свои качества и за колко дълго.

Медикаменти като инсулин, нитроглицерин и течните антибиотици имат нестабилни активни съставки и с времето губят свойствата си. Повечето лекарства обаче имат доста по-дълъг живот от указания на опаковките им. Затова и са крайно редки случаите някой да хукне на лекар, след като е изпил хапче с изтекъл срок. Няма и докладвани усложнения, настъпили в резултат на това.

Изданието "Лайв сайънс" разказва за рядка възможност да се изследват остарели лекарства, открила се в САЩ през 2012 г. Те били намерени в склад на фалирала аптека и са престояли там повече от 40 години след изтичането на срока им на годност. Сред тях имало антихистамини, болкоуспокояващи и хапчета за отслабване - всички с напълно запазили се свойства.

Публикация в списанието на Американската медицинска асоциация от 2017 г. сочи, че скъпият медикамент срещу алергии епипенс, който човек си инжектира сам, запазва 84% от ефикасността си 4 години след срока му на годност. В статията се казва, че при спешен случай остарелият епипенс е по-добре от нищо.

Фармацевтичните фирми разполагат с финансови ресурси да изследват трайността на своите продукти, но нямат никакъв интерес да го правят. Те разчитат на това, че след изтичане на посочения срок на годност човек ще плати за нова опаковка от същото лекарство.

Правителствата обаче са заинтересовани от такива изследвания, тъй като държат големи резерви от лекарства в случай на природно бедствие или епидемия. Така в САЩ през 2006 г. са проверени 122 медикамента, съхранявани при идеални условия. След това срокът на годност на почти всички е удължен средно с 4 години. През 2016 г. същият тест спестява 1,2 милиарда долара, които биха били похарчени за подмяна на лекарства с изтекъл срок във военния резерв.

Въпреки това препоръките към гражданите са да избягват употребата на лекарства с изтекъл срок, и то най-вече на антибиотици. При тях рискът е да са изгубили силата си и да не се справят с инфекцията, а само да доведат до резистентност на микробите.

В САЩ ежегодно се обявяват дни, в които се събират неизползвани лекарства и медикаменти с изтекъл срок. Белият дом обяви, че през 2018 г. е бил поставен рекорд - събрани били таблетки с общо тегло 1800 тона.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...