Разкрива се чак при аутопсията

Футболистите рискуват 6 пъти повече да развият деменция на стари години заради многото удари по главата, обяви шотландски медик. Д-р Уили Стюърт от университета на Глазгоу е завършил първото по рода си изследване на мозъците на покойни футболни ветерани, съобщи в. "Дейли телеграф".

Категорично е установено, че те са страдали от Хронична травматична енцефалопатия. Тази болест много прилича на алцхаймер и приживе най-често се бърка с нея. Тя може да се диагностицира със сигурност само след смъртта.

Обект на проучването са били бивши играчи с деменция, които са дали съгласие мозъците им да бъдат изследвани. Травматичната деменция е последица и от други контактни спортове като бокса, американския футбол и ръгбито.

През август 2019 г. откривателят на болестта д-р Бенет Омалу, американски експерт по мозъчни травми, призова играта с глава да бъде ограничена във футбола, а на играчите под 18 г. да бъде забранена. Според д-р Омалу за 12-годишните футболисти не бива да се допуска контактната форма на футбола.

В САЩ играта с глава е забранена за деца до 11 г. УЕФА прави свое проучване колко често се играе с глава в детските футболни школи на мачове и на тренировки. Футболната централа обмисля дали да не въведе забрана за нея в детския футбол и в Европа.

Д-р Стюърт установява този вид деменция в 75% от изследваните от него мозъци на футболисти и ръгбисти. Това е с около 12% повече от средния брой дементни сред останалото население.

"Имаха множество патологии, но една се набиваше на очи, както е и при изследвания в други части на света - 3/4 от тях имаха изявени поражения от травматична деменция, казва д-р Стюърт. Говоря за 6-кратно по-голяма честота на тази патология при бившите спортисти в сравнение с другите дементни хора."

Миналия август д-р Стюърт аутопсира бившия халф на "Портсмут", "Джилингъм" и "Борнемут" Род Тейлър и му поставя диагноза травматична деменция. Същата диагноза постави и на Джеф Астъл, бивш нападател на Англия, умрял преди 17 г.

Преди да докладва резултатите от изследването си на симпозиум в Глазгоу през април, д-р Стюърт бе интервюиран от бившия национал по ръгби на Шотландия Джони Бийти, който сега работи като репортер на Би Би Си. Понеже и той е потенциално застрашен да развие болестта, пред него д-р Стюърт премълчава изводите си. Казва, че изследването му е "в твърде ранна фаза". После набляга на важността да се спортува.

"Ние сме съвсем наясно за големите ползи от физическата активност и не чак толкова наясно с риска от ударите по главата в дългосрочен план", казва ученият в интервюто.

СНИМКА НА ФАЙЛ Head