25°C   София
 

Разкрива се чак при аутопсията

Футболистите рискуват 6 пъти повече да развият деменция на стари години заради многото удари по главата, обяви шотландски медик. Д-р Уили Стюърт от университета на Глазгоу е завършил първото по рода си изследване на мозъците на покойни футболни ветерани, съобщи в. "Дейли телеграф".

Категорично е установено, че те са страдали от Хронична травматична енцефалопатия. Тази болест много прилича на алцхаймер и приживе най-често се бърка с нея. Тя може да се диагностицира със сигурност само след смъртта.

Обект на проучването са били бивши играчи с деменция, които са дали съгласие мозъците им да бъдат изследвани. Травматичната деменция е последица и от други контактни спортове като бокса, американския футбол и ръгбито.

През август 2019 г. откривателят на болестта д-р Бенет Омалу, американски експерт по мозъчни травми, призова играта с глава да бъде ограничена във футбола, а на играчите под 18 г. да бъде забранена. Според д-р Омалу за 12-годишните футболисти не бива да се допуска контактната форма на футбола.

В САЩ играта с глава е забранена за деца до 11 г. УЕФА прави свое проучване колко често се играе с глава в детските футболни школи на мачове и на тренировки. Футболната централа обмисля дали да не въведе забрана за нея в детския футбол и в Европа.

Д-р Стюърт установява този вид деменция в 75% от изследваните от него мозъци на футболисти и ръгбисти. Това е с около 12% повече от средния брой дементни сред останалото население.

"Имаха множество патологии, но една се набиваше на очи, както е и при изследвания в други части на света - 3/4 от тях имаха изявени поражения от травматична деменция, казва д-р Стюърт. Говоря за 6-кратно по-голяма честота на тази патология при бившите спортисти в сравнение с другите дементни хора."

Миналия август д-р Стюърт аутопсира бившия халф на "Портсмут", "Джилингъм" и "Борнемут" Род Тейлър и му поставя диагноза травматична деменция. Същата диагноза постави и на Джеф Астъл, бивш нападател на Англия, умрял преди 17 г.

Преди да докладва резултатите от изследването си на симпозиум в Глазгоу през април, д-р Стюърт бе интервюиран от бившия национал по ръгби на Шотландия Джони Бийти, който сега работи като репортер на Би Би Си. Понеже и той е потенциално застрашен да развие болестта, пред него д-р Стюърт премълчава изводите си. Казва, че изследването му е "в твърде ранна фаза". После набляга на важността да се спортува.

"Ние сме съвсем наясно за големите ползи от физическата активност и не чак толкова наясно с риска от ударите по главата в дългосрочен план", казва ученият в интервюто.

СНИМКА НА ФАЙЛ HeadОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...