Всяко новопоявило се оплакване трябва да се консултира с лекар. Това не бива да се пренебрегва дори и в настоящите епидемични условия, казва специалистът

Д-р Иван Тонев е специалист по медицинска онкология и началник на Трето отделение по медицинска онкология и пневмология в Комплексния онкологичен център в Пловдив.

- Д-р Тонев, как се отрази пандемията от Covid-19 на диагностиката и лечението на пациентите с онкологични заболявания?

- Пандемията и всички ограничения, свързани с пренасочване на лекарски ресурс към Covid-19 отделенията, както и превръщането на много лечебни и диагностични структури в Covid звена доведоха до забавяне при поставяне на диагнозата и съответно до отлагане на лечението на пациентите. Според данни от Италия, Англия и САЩ през 2020 година

новодиагностицираните случаи на рак са намалели с около 40%

Пример, който мога да дам, е с диагностиката на карцином на белия дроб: на пациенти със съмнения за подобно заболяване се налагаше да обикалят страната в търсене на лечебно заведение, където се извършва бронхоскопия – основният метод за поставяне на диагнозата. Причина за това беше фактът, че почти всички подобни структури функционираха като Covid отделения и бяха препълнени. Става дума за градове като София, Пловдив, Варна, а и по-малки.

По отношение на лечението не смятам, че имаше проблеми, като изключим естествения страх у хората да не се заразят с вируса.

- Как протича лечението на онкоболните пациенти в ситуацията на пандемия от коронавирус?

- Лечението протича нормално, така както и в спокойните времена преди пандемията. Опитваме се с колегите и смятам, че

успяваме да провеждаме лечението в определения от протоколите ритъм

(това е важно за ефективността на терапията), както и да спазваме международните препоръки. В случаите, където е възможно, болничното лечение премина в амбулаторно. Например венозните манипулации се замениха с лечение през устата. За съжаление, това далеч невинаги е възможно.

Важно е и пациентите да спазват препоръките ни и да се придържат към терапевтичния си план.

- С по-висок риск от заразяване с Covid-19 ли са пациентите с онкологични заболявания?

- Рискът от заразяване с Covid-19 не е по-висок при пациентите с онкологични заболявания. При тях рискът от по-тежко протичане е по-висок. Данни за това имаме още от началото на пандемията.

Причина са специфичното имуносупресивно лечение,

което се провежда, новите имуномодулиращи терапии, както и самото заболяване и неговото негативно влияние върху всички жизнени процеси.

Както при всички заболявания в условията на Covid-19, ние се учим и адаптираме постоянно към това какво да очакваме и как да се справяме по най-добрия начин.

- Какво е важно да знаят хората, които трябва да направят профилактичния си преглед или имат някакви симптоми, но се притесняват да отидат на лекар поради риск от заразяване?

- Препоръките на всички световни дружества казват, че в случаите, когато имаме пациент на диспанерно наблюдение (проследяване на известно вече заболяване), трябва

при липса на оплаквания контролните прегледи

да се отложат

Всяко едно новопоявило се оплакване обаче трябва да се консултира с лекар. Това важи за всеки, независимо дали вече има поставена онкологична диагноза, или не. Ранната диагностика е основна предпоставка за много по-добри резултати в контрола и лечението на злокачествените заболявания. Това не трябва да се пренебрегва дори и в настоящите епидемични условия.

Независим авторски материал, отразяващ личната гледна точка и опит на автора.

Публикува се с подкрепата на АстраЗенека.

Повече информация за кампанията „Новото нормално, същият рак“ можете да намерите на: https://fb.watch/49HtXIDA3a/