На читателския въпрос отговаря доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически болести,

Александровска болница

Независимо от широкото разпространение на това заболяване все още пациентите робуват на схващанията, че “акнето минава с пубертета”, “достатъчно е редовното почистване на лицето” или “кожният лекар ще ми предпише нещо и акнето ще мине веднага”.

На практика става въпрос за сложно заболяване, което невинаги е свързано само с кожата. При случаите с тежко акне обикновено има и редица хормонални нарушения. Немалък проблем са и белезите, които при неправилно и/или късно лечение остават дълго време по кожата на лицето и гърба.

Ето няколко

практически

съвета

за пациентите с акне. Те не изключват консултацията с лекар, но ориентират какви изследвания да се направят и какво трябва да се избягва.

Определете към коя акне група принадлежите

Към днешна дата акнето се разпределя в две големи групи – акне по време на пубертета (максимум до 20-23 г.) и т.нар. възрастово акне, което може внезапно да се появи след 20-годишна възраст, но може и просто да продължи дълго време след 20-годишна възраст.

Лечението в двете групи е различно. Особено за втората група е много важно хормоналното изследване и консултацията освен с дерматолог и с ендокринолог и АГ специалист.

С появата на COVID инфекцията се обособи и още една акне група – маскне. Това са пациентите, които имат възпалителни промени в зоната под маската за лице. За тях има специални препоръки и хигиенни мерки, които трябва да спазват.

Избягвайте разчесването, изстискването и всякакви други самостоятелни дейности, свързани с вашето акне

Обикновено този вид самоинициативи водят единствено до появата на сериозни белези по лицето, деколтето и гърба. Дали е необходимо почистване от специалист, химически пилинг, маска или друга процедура, може да прецени само лекар.

Особено

опасни са

увеличителните

огледала в

банята,

в които всяка промяна по кожата изглежда огромна и пациентите обикновено не издържат на предизвикателството да почистят черните точки или унищожат възпалителните промени, свързани с акнето.

Осведомете се за хранителните добавки и лекарствата, които могат да предизвикат появата на акне или да усложнят вече съществуващо

Най-чести причинители са хормоналните препарати и протеиновите блокчета и напитки, които са много популярни във фитнес залите и сред запалените спортисти. Особено при мъжете такива препарати често водят до поява на акне по гърба, раменете и деколтето. Има и други групи лекарства – литиеви соли, някои витамини, препарати, съдържащи хлор, бром, йод. Съвсем отделно е акнето, предизвикано от антитуморни средства – в тези случаи става дума за странични действия на лекарства при раково болни, които се появяват при около 30% от пациентите.

Хранително-диетичен режим при акне

В целия свят се приема, че повишената консумация на мляко (над 1-2 чаши дневно) и млечни продукти трябва да се избягва при налично акне. Същото важи за млечния шоколад и т.нар. junk food. Не без значение е и прословутият BMI – индексът за телесна маса и съответно контрол на теглото. Наднорменото тегло често е свързано с поява на по-тежки форми на акне. Разбира се, значение имат и много други фактори – генетичната връзка, големината на мастните жлези, типът на мастна секреция и т.н.

Лечение при акне

Това е най-важната част, но тя неслучайно е последна. Лечението при акне не е и не може да бъде самолечение.

Не се

заблуждавайте,

че това, което

помага на

приятелите ви,

ще помогне

и на вас

Друга грешка е просто да изберете нещо от многобройните козметични препарати в аптеката, на които пише, че помагат при акне. Козметиката е една немаловажна, но все пак малка част от лечението. Освен козметични задължително в терапията трябва да се включат лекарствени препарати, препоръчани от дерматолог. При тежките форми се предписват и системни лекарства – антибиотици или деривати на витамин А киселина. Всички медикаменти се назначават по определена схема, която е съобразена с индивидуалните особености на пациента.

Назначават се и редица процедури, но те обикновено са след лечението, когато вече трябва да се заличат белезите, останали от акнето.

Запомнете – лечението на акне не е бърз процес, особено когато става дума за тежки форми или за съчетание с хормонални нарушения. Спазвайте препоръките на лекуващия лекар - в терапията на акнето всичко е важно – от козметиката до лекарствата и процедурите. От страна на лекарите е необходим цялостен и индивидуален подход към всеки отделен пациент – само тогава резултатът е добър.