36°C   София
 

Дали сте изнервен родител, или ви се е паднало да седите на съседно място, ревящото бебе в самолета е най-дразнещото нещо. Всеки го е изпитал.

Докато самолетите набират височина или се снижават, на бебетата им пукат ушите и точно тогава плачът им преминава в писък.

Разбира се, зе едно бебе в самолет има много причини за плач - гладно е, изморено е, скучно му е, яд го е, боли го, страх го е, хванал го е съклет, изпитва тягост. Всичко това се излива в писъци и сълзи, че и в истерия.

Именно въздушното налягане при полет трудно се понася от бебета и малки деца. Причина за това е фундаменталната разлика в анатомията на ухото на детето и ухоо на възрастния човек.

Бебето не съумява да изравни налягането в средното ухо, тъй като евстахиевата му тръба не функционира като при възрастен човек. Така се нарича каналът, който свързва ухото с носоглътката. Тази тръба контролира налягането на въздуха от двете страни на ушното тъпанче и го изравнява с външното налягане. През повечето време тя е затворена. Отваря се само при прозявка, дъвчене и гълтане и тогава въздухът от ухото се движи през нея към гърлото.

Ако обаче атмосферното налягане се променя бързо, както е при полет, ухото заглъхва изведнъж. Тогава възрастният човек се прозява или преглъща, за да отвори тръбата и да изравни налягането. Заглъхването е най-голямо при снижаване за кацане, тъй като изравняването е доста по-трудно от ниско към високо атмосферно налягане. Обратното е по-лесно и затова при излитане ушите заглъхват по-малко.

Все пак на детето може да се помогне чрез т.нар. маньовър на Валсалва - карате го да си издуха носа, но сте му стиснали ноздрите. Едно леко надуване от негова страна и готово. Вършат работа и пиенето през сламка, дъвченето на дъвка или смученето на твърд бонбон.

При бебетата обаче тези хитрости не вървят, а и маньовърът не винаги успява. За тях ви трябва приготвено шише с биберон, за да им давате да пият от него при излитане и при кацане. Но трябва да сте сигурни, че са будни. Кърменето в такива моменти също помага.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...