Може ли увреден от алкохола черен дроб да се възстанови, ако се спре пиенето?

Да, възможно е, стига да не е преминат моментът, след който няма връщане и уврежданията в черния дроб са станали необратими. Ако пиячът се е докарал до остър алкохолен хепатит, работата му е почти спукана - при тази болест смъртността е над 70%.

Ако няма хепатит обаче, дори в началните стадии на цирозата черният дроб може да се възстанови. Нужно е и да не му се пречи с преяждане и безсистемно пиене на лекарства. Нужна му е още доживотна диета без никакъв алкохол. Ако човек пак посегне към чашката, цирозата бързо се връща и подобрението в черния дроб изчезва.

1 малка ракия на ден скъсява живота с 4-5 г.

Група учени от няколко престижни университета в Европа проучили в каква степен се уврежда здравето при употреба на алкохол според дозата му. Проследени са промените в здравословното състояние на около 600 000 души. В хода на наблюдението 40 000 от тях умират, а 39 000 развиват сърдечно-съдова болест.

При анализа на данните авторите на изследването стигат до извода, че няма безопасна доза алкохол, защото продължителността на живота почва да спада дори при минимални дози, т.е. при изпиване само на 100 милилитра алкохол седмично.

При тези, които пият повече, се увеличава рискът да се разболеят сериозно. Пряка е зависимостта между количеството изпит алкохол и вероятността да се развият исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, хипертония, аневризъм на аортата и инфаркт и инсулт.

Според учените една чашка чист алкохол на ден вдига риска от тези болести с 0,5%; две чашки - със 7%, а 5 чашки - с 37%. Хора, които пият по 100-200 г чист алкохол на седмица, скъсяват живота си с 6 месеца. А тези, които пият над 350 г на седмица, живеят с 4-5 г. по-малко от своите трезви връстници.

Под "чашка" учените имат предвид доза между 13,7 и 20 г чист алкохол. Под "чист алкохол" те имат предвид етиловия спирт, който се продава и сервира в различни форми и обеми. Например в 1 чаша бира има 2,7% спирт, в 1 чаша от 100 мл вино има 12% спирт, а за някои вина той стига до 20%. В чашка ракия, водка, уиски и др. етиловият спирт е 40%.

Най-малко последици за здравето има при 5 чаши вино или 5 халби бира на седмица. Все още е малък рискът и при седмична употреба на 14-28 чашки чист алкохол за мъжете и 7-14 чашки за жените.