12°C   София
 

През нощта на 19 февруари 2020 г. в клиниката в Кодоньо, Северна Италия, идва човек с необичайни симптоми. Изследват го за коронавирус и резултатът е положителен.

"На 19 февруари приехме Матиа - "пациент номер 1". Имаше бързо развиващо се възпаление на белите дробове", разказва директорът на болницата Андреа Филипин, цитиран от "Дойче веле".

Докаран е през нощта, а на следващия ден състоянието му се влошава още - има висока температура, кашлица, не му стига въздух и се налага да бъде обдишван. Подобрение няма и лекарите решават да преместят болния в реанимация. Те се чудят как 38-годишен спортист е изпаднал в толкова тежко състояние. Обичайните изследвания не дават обяснение и остава да се направи само още един тест.

"Само за коронавирус не го бяхме проверили", казва д-р Лаура Ричевути, която тогава била на смяна. Според указанията на здравното министерство това изследване трябвало да се прави на пациенти с температура и проблем с белите дробове, които са се върнали от Китай.

Матиа обаче не бил ходил в Китай и отнело време, докато лекарите решат да не спазят указанията. Пробата му била изпратена в Милано. "В 21 часа ни се обадиха оттам, че това е случай на коронавирус", обяснява Филипин.

"Звучеше невероятно"

Така илюзията, че коронавирусът засяга само Китай и още няколко страни, се разпада. Заразата е влязла в Европа през Ломбардия. Кметът на Кодоньо Франческо Пасерини веднага е уведомен. Той първоначално решил, че го безпокоят заради влакова катастрофа. След това разбрал, че в болницата е регистриран първият случай на коронавирус. "Звучеше ми невероятно", казва кметът - при положение, че се намираме в долината на По, далече от летища и международни транспортни артерии.

След серия от разговори с медици и експерти кметът решава да затвори града. "Беше ясно, че нещо не е наред. След първия пациент болетта бе открита у още 10. Затварянето ми изглеждаше единствената възможност да опазя хората тук и да спася животи."

На 21 февруари Европа осъмва с първа червена зона. В Кодоньо никой няма право да излиза от вкъщи, училищата и магазините са затворени, общественият живот е замразен. Ден по-късно правителството в Рим изпраща войници, които блокират Кодоньо и околните общини.

Медии от цял свят започват да се интересуват от Кодоньо - всички говорят за града. Но на мнозина от жителите му още не им е докрай ясно какво се случва. "Помня постоянния вой на линейките - беше основният звук в онези дни. Когато се разбра, че с тях пренасят хора, които не са се преборили със заболяването, страхът нарасна."

Източникът на заразата остава неизвестен

В Европа още никой извън Кодоньо не знае как се живее в локдаун. Хората в 16-хилядния град трябва да си набавят маски, които обаче бързо свършват в аптеките - налага се да се използват и немедицински.

Доброволци се впускат да осигуряват храна на нуждаещи се. "Ходехме до границата на червената зона да вземем доставените храни, за да ги занесем на хората", разказва Лоренцо Николини, един от доброволците.

Пациент номер 1 е прехвърлен в по-голяма клиника в Павия и е спасен. В болницата в Кодоньо при 70% от персонала тестовете за коронавирус са положителни. А още незаразените работят на предела на силите си.

Д-р Ричевути, била тревога с диагнозата на първия болен, е удостоена с рицарско звание за заслуги към републиката от италианския президент. Заедно с Аннализа Малара, която е направила теста.

И до днес е неясно къде се е заразил Матиа. Търсенето на нулевия пациент остава безрезултатно. Заразата очевидно се е разнасяла дълго време - преди лекарите от Кодоньо да се решат да направят теста.паметник на короната
02/22/2021 21:24:53

Нека мултимилиардерите-рептили и Биг Фарма открият паметник на короната - съвсем си го е заслужила, наплюскаха се рекорно през изминалата година благодарение на нея.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...