16°C   София
 

Заведенията не трябва да отварят преди 1 март 

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 млн. ваксини, каза по бТВ ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. 

Всяко тримесечие "Модерна" трябва да ни доставя по 200 000 дози, а "Пфайзер" - по 4,4 млн. за цяла година. Това са огромни количества, каза Мутафчийски.

На въпрос дали ще бъде одобрена за европейския пазар руската ваксина, той заяви, че са подадени документи и се очакват резултати, за нея обае не се знаели много неща и още нямало кратка характеристика. 

Преди седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на "Пфайзер".

  Заведенията не трябва да отварят преди 1 март, каза още шефът на Националния оперативен щаб.  Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работехме с една скала на "Оксфорд" за твърдост на мерките.  Има и тексаска скала кои бизнеси водят до по-голям риск от заразяване, тя е от 1 до 9, баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида - с 9. Ресторантите са следващата групи, където рискът от заразяване е 7 и 8. При ресторантите с външна площ рискът е минимален - около 3. Хипермаркетите  са с опасност 4, а фитнесите - с 6, казва проф. Мутафчийски. 

В момента се намираме в чудесна кондиция, една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не в червената зона.Защо искаме да излезем от това благоприятно положение, пита той.

Британският вирус е вече в България. Кога той ще доминира, не можем да кажев. Но ако съдим по Великобритания, където това тана за около два месеца, това е доста алармиращо. Между 30 и 70%, според различни източници, той е по-заразен, казва шефът на ВМА.

Според него нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят тази роля, която изиграват маските за предпазване от коронавируса. Много ефективни са маските от вида FFP2, но те трябва да са без клапа, съветва той.



Ще има за всички
01/27/2021 11:41:25

Дори и за циганите по два три пъти да ги ваксинират.

Има ли логика?
01/27/2021 11:58:55

Каква е логиката? Танцови школи, фитнеси, театри, молове да са отворени, а ресторанти и заведения НЕ ??? Какви са тези безумни двойни и тройни стандарти за едни ПРИВИЛЕГИИ, а за други НЕ.

уолъс
01/27/2021 12:02:36

Проф. Долорес Кахил за mRNA ваксините, предупреждение: https://rumble.com/vd9qv9-dolores-cahill-phd-speaking-about-mrna-vaccines.html

Пешо
01/27/2021 17:20:48

До "има ли логика". Има логика. В танцовите школи, макар че има най-фголемо пренасяне, между дройките, има устайчиви групи хора. В ресторантите познаваш тези от масите, но наоколо другите не ги познаваш. Има случайни контакти. Макар че работата е ясна. Всички ще го прекараме и бялата мафия иска да го прекараме в ръчичките им заради едни парички. Затова например въвежда маските -- за да направи вируса по-опасен. Маските ако изобщо помагат бихапомогнали само където срещаме хора в натъпкано место. Метро, авробус.

рептилите на новия световен ред
01/27/2021 21:57:36

Вируса мина, взе си своето и замина. Обаче "отпускането" е само временно и вероятно с предизборен характер. Никой не е отменял позорните "мерки", нито извънредното положение, нито някой из властта има такова намерение. Ако четете между редовете, отсега ни предупреждават че сме непослушни и следващото затягане е неизбежно. Ще се измислят все по-фантасмагорни и очеизвадно лъжливи поводи. Просто не са готови още са следващия етап от въвеждането на новия световен ред, затова ще откараме така поне до есента. Тогава ни чакат нови изненади относно "новото нормално".

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...