1003 бебета се появиха на бял свят в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” през 2020 г.

По време на най-големия пик на заболели от COVID–19 във Велико Търново 10 акушерки от АГ отделението на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” влизат на помощ в седемте специализирани отделения за лечение на заболяването.

През ноември и декември значително нарасна броят на пациентите, които се нуждаеха от болнично лечение. Седмици наред се задържа тенденцията в болницата да се лекуват над 100 пациенти с коронавирусна инфекция. Това наложи разкриването на още и още легла и трансформирането на седем отделения в COVID зони.

С това се изостри и нуждата от все повече специалисти, които да работят на първа линия. Опитът и медицинските знания на всеки от екипа бяха най-важното и ценно оръжие.

Момичетата от родилното, които не се поколебаха да влязат в заразената зона.
Момичетата от родилното, които не се поколебаха да влязат в заразената зона.
“Ситуацията беше много критична. Седем COVID отделения и всичките препълнени с тежко болни пациенти. Много от нашите колежки, които до този момент бяха работили в COVID структурите, бяха положителни, някои от тях дори бяха в болницата.

Трябваше да си

изпълним дълга,

трябваше от всички отделения да се излъчат хора, които да се притекат на помощ”, разказва старшата акушерка Албена Василева. Тя е и човекът, който се обръща с призив за помощ към останалите акушерки в отделението.

“Малко изненадващо им съобщих. Казах им, че това е наш дълг, все пак сме дали клетва и въпреки това, че сме акушерки, ние можем да вършим и сестринска работа. Първите, които бяха пред очите ми, бяха Гергана Славкова и Геновева Топалова. И двете са от випуска, който завърши преди една година.

Извиках ги в кабинета си и ги помолих да влязат първи. Въпреки първоначалното стъписване и двете отговориха, че влизат”, спомня си Василева.

Младите акушерки остават в COVD зоната 7 денонощия, а Гергана Славкова посреща там рождения си ден.

“Въпреки плановете, които имаше за празника си, остана, за да изпълни дълга си. Нейните колежки успяха да ѝ направят много голяма изненада, за да я зарадват, но най-вече да ѝ вдъхнат кураж”, казва старшата акушерка.

След тях на помощ в борбата със заразата влиза и акушерката Полина Веселинова.

“Не се бяхме сблъсквали

с болестта отблизо,

не знаехме какво да очакваме. Отидохме на непознато място, с напълно нови хора. Това беше работа, която никога не сме вършили, с мъже никога не сме работили и беше малко стресиращо, но само първия ден.  

Трябва да си помогнеш сам, за да върви работата. Ние не познавахме почти никого, но бързо се сплотихме. Аз останах с много добри впечатления. Санитарката, която беше дежурна с нас, ни въведе в нещата. Тя беше влизала многократно”, разказва акушерката Веселинова и споделя, че ако се наложи, отново би влязла на помощ.

Ден след нея влиза и най–младата акушерка в отделението - Криста Диманова, която до края на декември поема още едно 7-дневно дежурство.

Без колебание в COVID отделенията дава дежурства и акушерката Марияна Попова, която колегите ѝ тази година определиха за “Акушерка на годината”. Малко след нея да помогне на първа линия излиза и колежката ѝ Румяна Лицанова.

В борбата с COVID–19 се включва и старшата акушерка в родилното отделение Албена Василева. Заедно с акушерката Надежда Петкова остават в едно от специализираните отделения 4 денонощия. В навечерието на най-светлите християнски празници акушерките Любка Кръстева и Криста Диманова влизат в специализираните отделения и посрещат Рождество заедно с пациентите, които са настанени там.

“Беше шок за всички, защото никое от момичетата не е работило с възрастни хора, камо ли с мъже. Двете колежки, които бяха първи, се сблъскаха и със случаи, при които, за съжаление, имаше и летален изход, имаше тежко болни, болни на кислород”, казва Василева. През цялото време тя поддържа връзка с всички и дори успява да изненада и зарадва колежките си, които посрещнали Коледа далеч от семействата си.

Малко преди Деня

на родилната помощ

от COVID зоната излезе

Евшен Мехмедова

- миналогодишната носителка на наградата “Акушерка на годината”.

За един месец от АГ отделението успяват да излъчат най-много медици, които да влязат в специализираните отделения. За щастие, всички се връщат при семействата си здрави.

В това време работата на отделението по акушерство и гинекология продължава със същите темпове. Акушерките компенсират отсъствието на своите колежки с 24-часови дежурства. В края на годината най-голямата гордост за всички са 1003 бебета, проплакали в отделението за 2020 г.

Да се раждат над 1000 бебета за календарна година, вече е утвърдена традиция във Велико Търново. Все повече жени от съседни области и региони се доверяват на екипа, който посреща новия живот във великотърновската болница.