В Нова Зеландия пият какао със сирене и сол, в Сицилия дъвчат сухи тестиси от бик

Честита сурва, весела! Събуждате се в новата година. Но ако нощта е била бурна и обилно полята с алкохол, няма да ви е до поздравления.

Традиционното средство за борба с махмурлука в Чехия е закуска с яйца и тлъст бекон. Но може да нямате тези продукти и да не ви се вари традиционната чеснова супа, пише пражкото издание “Тискали”. И съветва да опитате някои от най-популярните методи за борба с препиването в света.

Каквото и да пиете, резултатът от махмурлука е почти един и същ -

дехидратация и бърз спад

на кръвната захар

Затова едно от най-надеждните “лекарства” е кока-кола. Тя е течност и ви доставя липсващата захар. Но има и по-полезни начини за справяне с неприятната замаяност след пиянство.

В Австралия например използват метод, който би спечелил сърцата на гурманите – тост, покрит с настъргано авокадо. Той лесно утолява пиянския глад и е богат на най-важния минерал – калий. А ако преди запичането потопите хляба в яйце, ястието става животворно. Мазното авокадо в изобилие – на печена филийка или салата, много помага.

Полезно и вкусно спасение от главоболието е

виетнамската супа фо бо

Това е силен говежди бульон с оризови спагети и хапки говеждо месо. Добавят се зелени подправки, чили, лук, пипер, лимонов сок. Супата е богата на протеин, лютото ободрява, а с нея поемате и течност.  Супа фо бо

Супа фо бо

Тайната на сицилианците е особена - там дъвчат сушени тестиси от бик. Те имат вкус на сушено говеждо, но месото, което е малко по-жилаво, се справя с махмурлука, твърдят местните хора.

Супа от биволски тестиси е традиционна и в Латинска Америка. От вас зависи дали ще се престрашите да хапнете нещо такова, или да наденете черните очила и да страдате цял ден.

Мазната храна доказано помага след препиване. В това отношение Великобритания няма да ви разочарова – там лекуват последствията от алкохола чрез тлъстичка наденица в тесто. Също толкова ефективна е добрата стара английска закуска – наденички, бекон, гъби, яйца, боб.

Британците след тежка нощ прибягват до

коктейл със сурово яйце

– смесват го цяло или само жълтъка с 1 супена лъжица оцет, сол, черен пипер, сос “Уорчестър” и след изпиване страдащите стават като “нови”. Яйцето съдържа аминокиселината цистеин, която помага на тялото да разгради остатъците от алкохола.  Коктейл със сурово яйце

Коктейл със сурово яйце

За хората с деликатен или болен стомах има нещо лесносмилаемо – разтопено сирене или фондю. Най-често го слагат върху пица, но по-лесният вариант е да го разтопите върху филия хляб, предварително потопена в разбито яйце.

След запой германците

се лекуват с къривурст

Това популярно блюдо може да се консумира на обед и вечер, но сутринта празнувалите до късно най-добре ще усетят колко е гениална срещу махмурлук пържената блажна наденица с пикантен сос. Тя събужда притъпените от алкохола сетива, но и от нея слабите стомаси може да пострадат.

На Балканите, включително у нас, най-популярното средство срещу препиване е шкембе чорбата. Различните народи имат свои рецепти и слагат различни подправки, но

най-важното е шкембе

чорбата да е

люта и кисела

Освен мляко, оцет, чесън и лют пипер някои слагат лук, бекон, яйца или лимон. Балканджиите ползват и друго незаменимо лекарство – зелев сок, който помага за възстановяване на електролитите. Така действа и саламурата от кисели краставички.

В Боливия за изтрезняване сервират гъста свинска супа с кимион, люта чушка, картофи, чесън. Сърбат я с много хляб.

На Карибите се съвземат с овесена каша, богато подправена с канела, индийско орехче, стафиди. Може да се добавят всякакви плодове, кисело мляко или други заливки.

Млякото е в основата на освежителния метод в Нова Зеландия. На сутринта се пие какао с настъргано сирене и щипка сол.

Но соленото какао ще ви се види напълно нормално, ако опитате мексиканския специалитет срещу махмурлук Vuelva de la vida - “Връщане към живот”. Тази мешавица от морски фрукти изправя на крака всеки, прекалил с местната текила. Тя е

смесица от стриди,

скариди, октопод,

домати, люта чушка, чесън и лук, напоени с кетчуп и лимонов сок. Мексиканският морски микс “Връщане към живот” прави чудеса, ако можете да го преглътнете.

Мексиканският морски микс “Връщане към живот” прави чудеса, ако можете да го преглътнете.
Сервира се в осолена по ръба чаша като текилата и се гарнира с парченце авокадо. На някои този студен коктейл може да се стори отвратителен, но изпотява, вади токсините и хидратира.

Чехите прибягват до друго изпитано средство – бирата. Но други предпочитат нещо по-силно по принципа “клин клин избива”. Във Франция например се лекуват от препиване с “Блъди Мери” – добре известния коктейл от водка, доматен сок, сол, черен пипер, лимон, табаско и сос “Уорчестър”. Това обаче не помага на черния дроб и лекарите го отричат.

Но дори “Кървавата Мери” бледнее на фона на специалитета от Намибия с участието на

биволско мляко, сладолед,

бял ром, черен ром,

крем ликьор и сметана.

От италианците тръгва най-прочутият и много приятен цяр срещу прекаляване с алкохола – еспресото. Силно и ароматно, то е способно да върне към живот и зомби, пише изданието “Тискали”. Някъде към кафето добавят лъжица-две ракия и резен лимон.  Чашка ароматно еспресо вдига на крака.

Чашка ароматно еспресо вдига на крака.

То обаче не хидратира, а вади течностите от организма. Затова към чашката кафе прибавете бутилка вода. Въобще след гуляй е добре да се пие много вода, газирано, фрешове, чай от джинджифил. Ако нищо не помага, може да се прибави и някое хапче срещу махмурлук от рода на алка зелцер. В допълнение - наспете се добре, идете на сауна или излезте да потичате.