Малко вероятно е да развият тежки инфекции при повторно заразяване

Повечето хора, които са преболедували коронавирус, са защитени да не се заразят отново поне 5 месеца, показва проучване на английското обществено здравеопазване.

То е проведено сред 21 хиляди здравни работници, които са тествани редовно между юни и ноември. От тях 6614 са се заразили по време на първата вълна, като положителни тестове отново са имали само 44-ма души. Това дава основание на учените да смятат, че ефикасността на

защитата при

прекаралите

заболяването е 83%

- повече от осигуряваната от някои ваксини.

Ръководителят на проучването проф. Сюзън Хопкинс коментира, че получените резултати са обнадеждаващи, тъй като предишни изследвания твърдяха, че получените антитела при боледуване бързо се губят, но все пак трябва да се има предвид, че защитата не е абсолютна.

“Малка е вероятността да развиете тежки инфекции при повторно заразяване, но съществува риск да се разболеете и да предадете вируса на друг. Затова повече от всякога е важно да стоим затворени, за да помогнем на здравните служби да се справят със ситуацията и да бъдат спасени повече хора”, обясни Хопкинс.

В сряда във Великобритания бяха регистрирани 1564 смъртни случая - най-големият дневен брой от началото на пандемията. Макар броят на заразените леко да спада през последните два дни, натискът върху болниците е огромен. Проучване показа, че един на всеки четирима болни, или близо 90 000 души, е трябвало да чакат повече от 4 часа за легло, а 3745 – даже 12 часа.

Това принуди властите да въведат допълнителни ограничения.

От пристигащите

на Острова

ще се изисква

отрицателен тест

за коронавирус от понеделник и те ще продължат да подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Обмисля се да бъдат забранени и всички полети от Бразилия и други държави от Южна Америка заради открита нова мутация на COVID-19 там, която причинява над 1000 смъртни случая дневно, и то в райони, където се смяташе, че има изграден стаден имунитет по време на първата вълна. Това кара някои английски учени да предполагат, че мутацията може да е по-устойчива на ваксините, и да настояват за спешни мерки срещу евентуалното ѝ пренасяне във Великобритания в момент, в който там се извършва масирана ваксинационна кампания.