8°C   София
 

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на академията през 1988-1990 г., нейн основател и първи ректор. Паметта му бе почетена с минута мълчание на редовния рапорт днес при началника на ВМА Венцислав Мутафчийски на ръководителите на клиники и звена.

Чл. -кор. проф. д-р Йовчо Топалов, д.м.н. е роден на 15 юни 1931 г. в Оряхово. Завършва Първа софийска мъжка гимназия, а през 1954 г. завършва медицина с пълно отличие във Висшия медицински институт в София. Има специалности по хирургия, военнополева хирургия и съдова хирургия. С повече от 62 г. хирургичен опит е, специализирал е в Русия, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Полша, Куба.

Работи първо като военен лекар в полка в Белоградчик, минава и през сливенската армейска болница като ординатор и началник на кабинет по хирургия. След конкурс през 1960 г. д-р Топалов е назначен за асистент в хирургическата клиника на ВВМИ. Над 30 г. работи всеотдайно на редица ръководни длъжности и е създател и първи началник на Клиниката по военна хирургия в „Пирогов”.

Проф. Топалов има над 550 научни публикации и съобщения. Решил е важни проблеми при тромбози и емболии, остри хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е у нас редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оперативни техники и лечебни модификации.

На церемония в БАН на 22 декември 1994 г. Патентното ведомство връчва на Йовчо Топалов свидетелство за вписване в Златната книга на изобретателите в България. Той е автор и съавтор на 24 изобретения и 13 рационализации в областта на сърдечната, гръдната и съдовата хирургия. Внедрява у нас хирургията на аорто-артерийните дефекти, първи зашива разкъсан бронх (1967 г.), прави първата коронарна операция (1974 г.), и на дъгата на аортата (1975 г.), първата тромбектомия при емболия в белия дроб (1980 г.).

Венец на дейността му е създаването на ВМА. В сложната обстановка преди промяната той обединява група от специалисти, която подготвя и защитава документите за академията. С Указ №546 от 7 април 1989 г. се създава ВМА и за неин първи началник е назначен именно Йовчо Топалов.

Никога обаче задълженията му като ръководител не са пречили на работата му като хирург, преподавател и учен. Колеги и ученици го помнят с пословичната трудоспособност: той пръв влизаше в операционната зала и последен я напускаше – след като се е убедил, че всичко е направено.

През 1987 г. едно 12 г. момиче от Видин с диагноза перикардит обикаля кардиохирургиите, но й отказват спасителна операция, защото случаят е преценен като безнадежден. Изследвания обаче показват, че сърцето има резерви и рискът е оправдан. Д-р Топалов го поема и така подарява на момичето пълноценен живот. Днес тази пациентка е лекар и грижовна майка на две деца.

След военната служба проф. Топалов продължава да бъде полезен с огромния си опит и блестяща ерудиция като консултант във ВМА и Медицинския институт на МВР.

Обществеността не е безразлична към популярната му личност – през 2002 г. е избран за Мъж на България, за Мъж на 2007 г. от АБИ-САЩ, както и за почетен председател на Клуба „Военен медик”. Почетен член е на Българско дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, носител е на орден „Св. Св.Кирил и Методий” – златен, и на още много отличия.

Неговият жизнен, професионален и обществен път ще останат пример за хората, които имаха честта да го познават, пишат от ВМА.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...