35°C   София
 

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на академията през 1988-1990 г., нейн основател и първи ректор. Паметта му бе почетена с минута мълчание на редовния рапорт днес при началника на ВМА Венцислав Мутафчийски на ръководителите на клиники и звена.

Чл. -кор. проф. д-р Йовчо Топалов, д.м.н. е роден на 15 юни 1931 г. в Оряхово. Завършва Първа софийска мъжка гимназия, а през 1954 г. завършва медицина с пълно отличие във Висшия медицински институт в София. Има специалности по хирургия, военнополева хирургия и съдова хирургия. С повече от 62 г. хирургичен опит е, специализирал е в Русия, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Полша, Куба.

Работи първо като военен лекар в полка в Белоградчик, минава и през сливенската армейска болница като ординатор и началник на кабинет по хирургия. След конкурс през 1960 г. д-р Топалов е назначен за асистент в хирургическата клиника на ВВМИ. Над 30 г. работи всеотдайно на редица ръководни длъжности и е създател и първи началник на Клиниката по военна хирургия в „Пирогов”.

Проф. Топалов има над 550 научни публикации и съобщения. Решил е важни проблеми при тромбози и емболии, остри хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е у нас редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оперативни техники и лечебни модификации.

На церемония в БАН на 22 декември 1994 г. Патентното ведомство връчва на Йовчо Топалов свидетелство за вписване в Златната книга на изобретателите в България. Той е автор и съавтор на 24 изобретения и 13 рационализации в областта на сърдечната, гръдната и съдовата хирургия. Внедрява у нас хирургията на аорто-артерийните дефекти, първи зашива разкъсан бронх (1967 г.), прави първата коронарна операция (1974 г.), и на дъгата на аортата (1975 г.), първата тромбектомия при емболия в белия дроб (1980 г.).

Венец на дейността му е създаването на ВМА. В сложната обстановка преди промяната той обединява група от специалисти, която подготвя и защитава документите за академията. С Указ №546 от 7 април 1989 г. се създава ВМА и за неин първи началник е назначен именно Йовчо Топалов.

Никога обаче задълженията му като ръководител не са пречили на работата му като хирург, преподавател и учен. Колеги и ученици го помнят с пословичната трудоспособност: той пръв влизаше в операционната зала и последен я напускаше – след като се е убедил, че всичко е направено.

През 1987 г. едно 12 г. момиче от Видин с диагноза перикардит обикаля кардиохирургиите, но й отказват спасителна операция, защото случаят е преценен като безнадежден. Изследвания обаче показват, че сърцето има резерви и рискът е оправдан. Д-р Топалов го поема и така подарява на момичето пълноценен живот. Днес тази пациентка е лекар и грижовна майка на две деца.

След военната служба проф. Топалов продължава да бъде полезен с огромния си опит и блестяща ерудиция като консултант във ВМА и Медицинския институт на МВР.

Обществеността не е безразлична към популярната му личност – през 2002 г. е избран за Мъж на България, за Мъж на 2007 г. от АБИ-САЩ, както и за почетен председател на Клуба „Военен медик”. Почетен член е на Българско дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, носител е на орден „Св. Св.Кирил и Методий” – златен, и на още много отличия.

Неговият жизнен, професионален и обществен път ще останат пример за хората, които имаха честта да го познават, пишат от ВМА.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...