България е една от най-засегнатите държави в Европа

Първата пандемия, която удря човечеството, е от 412 година преди новата ера. Първата вирусна е от 1580 година. И от този момент са тези от 1889, 1900, 1918, 1957, 1968 и 2020 година. Разделени са от 11, 18, 39, 11 и 52 години или поне тук няма никаква последователност (виж графиката )

Кризата с коронавируса, който вече уби близо 1,5 милиона човека, обаче върна учените към пандемията с испанския грип от 1918 година заради много сходни черти.

Всъщност никой не знае точно колко жертви взема тази пандемия заради липсата на данни от онова време. Първият американски доклад от 1927 година споменава за 21 милиона жертви. През 1991 година това бе ревизирано на 24,7-39,3 милиона. А според изследване от 2002 година тази цифра е ревизирана на близо 100 милиона. Просто липсват данни от по-голямата част от света. Заразените са половин милиард.
Според учените е имало 4 вълни на заболяването. Първата е между март и юли 1918 година. Втората е октомври - ноември същата година. Третата е от януари до юли 1919 година, а най-леката - четвъртата, е в периода януари - април 1920 година. При последната има най-малко жертви.

Към момента коронавирусът има две вълни, като все още никой не може да предрече колко време и още колко вълни ще има.

Защо е испански

Причинителят е вирус тип A, подвид H1N1, или добре познатият в днешни дни свински грип отпреди няколко години.

Името на заболяването всъщност е фатално грешно. Испания няма нищо общо с този вирус. Но по това време бушува Първата световна война. Което означава желязна цензура върху всички средства за масово осведомяване. Единствено испанската преса пише за мистериозната пандемия, защото по това време държавата държи неутралитет. И така по погрешка тръгва това име.

Учените още спорят и точно откъде е тръгнал вирусът убиец. Според историка Алфред Кросби началото е от щата Канзас, или по-точно окръг Хаскет. Преди 2 години професорът по еволюционна биология Майкъл Уоръби опровергава това. Неговите иследвания потвърждават северноамериканския произход на заболяването, но показват, че той се е появил доста по-рано от пандемията - през 1915 г.

Английският вирусолог Джон Оксфорд посочва военния лагер край френското градче Етапле като първото място, откъдето тръгва заразата. Имало доказателства за нея още от 1916 година. Според Оксфорд през март 1917 година има бум на заразата във военен лагер край Олдършот в Англия. Претъпканите лагери и болници били идеални за разпространението. В лечебното заведение се лекували жертвите на отровните газове, които се използват и има дни през които над 100 000 човека минават през лагера. Край Олдершот има и свинеферми, които хранели войниците. И според Оксфорд вирусът тръгва от птици, след което се пренася в свинете и оттам в хората.

В доклад публикуван през 2016 година в списанието на Китайската медицинска асоциация се твърди, че има доказателства, че вирусът е циркулирал в европейските армии далеч преди 1918 година. Според Ендрю Прайс-Смит има доказателства за инфлуенца в Австрия година преди това.

През 1993 година Клод Ханун, водещ експерт по заболяването в института “Пастьор”, посочва, че вирусът е дошъл от Китай, като е мутирал в САЩ край Бостън и оттам се разпространява към Брест, Франция, и европейските бойни полета. Неговата теория намира подкрепа от историка Марк Хъмфрис през 2014 година. Той твърди, че мобилизацията на 96 000 китайци, които строят окопи за британци и французи са дали началото на пандемията. Той намерил данни, че е имало доказтелства за респираторно заболяване в Северен Китай през ноември 1917 година, като според самите власти там симптомите били същите като на испанския грип.

Теорията намира подкрепа и от данните за доста слаба заболеваемост в Китай от испанския грип. Еспертите смятат, че там вече е имало имунитет към заболяването.

Китайците обаче категорично отричат подобна теория. Те твърдят, че всичко е дошло от Европа. Работниците минали през различни райони, които въобще не били засегнати от заболяването.
И най-конспиративната теория е, че зад всичко стои производителят на аспирина “Байер”, който пускал заразата от подводници по време на войната.

Мерките - като днешните

Преди повече от век не е имало СЗО или други организации и властите са действали по инстинкт. Но мерките са много сходни с днешните.

Исландия, Австралия и Американска Самоа обявяват морска блокада и не пускат чужденци на своя територия. Започва социално дистанциране Затварят се училища, театри, църкви. Ограничава се използването на обществения транспорт. Задължително започва носенето на маски, като първо решение взема Япония. Разработват се и ваксини, които обаче са на бактериална основа и това не атакува вируса, а помагат само при вторичните инфекции.

Рестрикциите са доста разнообразни. В Ню Йорк например правят специално работно време за различните бизнеси и така успяват да ограничат струпването на хора в метрото. Докато едните работят, други си почиват.

По-късно научни изследвания показват, че забраната на масови събирания и носенето на маски е намалило смъртността с 50 на сто. Но всичко зависи от това кога тези мерки са приложени и дали не са вдигнати по-рано от необходимото. Звучи доста познато, нали?
След като е нямало антивирусни лекарства по това време или антибиотици срещу бактериални инфекции лекарите използват само познатите им аспирин, хинин, арсеник, дигиталис, боброво масло и йодин. Влиза в употреба и традиционната медицина като кръвопускане.

Бунтове и горене на маски

И пандемията от испански грип не е по-различна по реакция на хората днес при коронавируса.

Емблематичен е случаят със Сан Франциско. Там властите овладяват първата вълна напълно и градът е за пример в световен мащаб.

Всички спазват изискванията. 80% от населението е с маски. Червеният кръст ги раздава на всички пристигащи на пристанището. Всеки, който отказва, получава обвинение в нарушаване на обществения мир, следват глоби и дори затвор. Кметът и главният лекар дори го отнасят, след като са засечени без маски на боксов мач. Двамата се бъркат с по 100 долара веднага, а по това време тази сума е огромна.

След преминаването на първата вълна се отменят мерките, което се оказва фатално. След като идва втората, те отново влизат в сила. Но вече положението е различно. В града се събира Лигата срещу маските, а нейни членове стават близо 5000 човека. Започват съдебни дела за нарушаване на права. Полицията не може да се справи с бунтовете.
Всичко се случва по времето, когато американските войски започват да се завръщат от фронта, и това води до бум на заразата.

Така се стига до факта, че Сан Франциско дава най-много жертви по време на втората вълна от всички градове в САЩ. Жертвите достигат 3000 човека.

В същото време по време на пандемията не спира почти нищо. Олимпиадата в Антверп се провежда през 1920 година, въпреки че все още четвъртата вълна не е отминала. Така става единствената до момента, която е проведена по време на пандемия. МОК е категоричен, че след като не е проведена тази в Берлин през 1916 година заради войната, на света му трябва добър пример. В същото време не се допускат до участие загубилите войната България, Унгария, Германия, Австрия и Отоманската империя. За да не се наруши олимпийската харта, където се казва, че игрите са за всички държави по света, се прибягва до елементарна хитрост. По това време поканите за участие не се изпращат от МОК, а от домакините. И белгийците просто не канят тези държави.

България е сред най-засегнатите

Според официални данни жертвите в България от заболяването са около 80 000. Страната ни обаче е сред най-засегнатите от пандемията. България е държавата, която е на второ място по отношението комулативен достъп/смъртност, което достига до +102%. Най-засегнатата държава в Европа според малкото статистически данни е Италия със +172%. По време на първата вълна на коронавируса отново италианците пострадаха най-много.

Отношението е същото и в Португалия - +102%. Следват Испания (+87), Нидерландия (+84), Швеция (+74), Германия (+73), Швейцария (+69), Франция (+66), Норвегия (+65), Дания (+58), Шотландия (+57), Англия и Уелс (+55), а най-малко е при Финландия (+33).
По смъртност най-тежко е положението в Португалия с 233 случая на 10 000 жители. Следват Италия (151), Испания (120), България (108), Швейцария (77), Финландия (76), Франция (73), Германия (66), Швеция (66), Нидерландия (62), Норвегия (56), Англия и Уелс (45), Шотландия (43) и Дания (35).

България е една от шестте държави заедно с Португалия, Германия, Финландия, Швейцария и Испания. Това показва, че в Европа най-вероятно вирусът е проникнал през морето, защото от всички държави само Швейцария няма излаз на вода. Втората вълна у нас е малка, а третата и четвъртата ни подминават.

Дядото на Тръмп е една от жертвите

Дядото на американския президент Доналд Тръмп - Фредерик, е една от жертвите на испанския грип.

Дядото на американския президент Доналд Тръмп, който умира от испански грип.
Дядото на американския президент Доналд Тръмп, който умира от испански грип.

Доста известни хора умират от болестта.
Болшевишкият лидер Яков Свердлов е друга жертва на заболяването. То отнема живота на братята Джон Франсис и Хорас Елгин Додж, основателите на едноименната автомобилна компания, на президента на Бразилия Франсиско де Паула Родригес Алвес, на Роуз Кливлънд, сестрата на президента на САЩ Гроувър Кливлънд, на Луис Бота, първия премиер на Южноафриканския съюз, на Софи Халберщат-Фройд, дъщерята на Зигмунд Фройд, на австрийския художник Густав Климт, на Франц Карл Салвадор, внук на императрица Елизабет Баварска-Сиси и Франц Йосиф II, на принц Умберто, граф на Салеми, член на италианското кралско семейство, на принц Ерик, дюк на Вестманланд от Швеция, на краля на Тонга Джордж Тупоу тт и съпругата му Анасени Такипо, на Фиби Хърст, майката на американския медиен магнат Уилям Рандолф Хърст, и много други.