9°C   София
 

Джипито ще праща онлайн 4-цифрен код на пациентите, който е валиден за всяка акредитирана лаборатория

Освен за PCR тест личните лекари ще могат да дават електронно направление и за пълна кръвна картина, изследвания на кръвна утайка, левкоцити, C-реактивен протеин, както и за рентген на бял дроб. Това е записано в анекса към рамковия договор между лекарите и здравната каса, който влезе в сила от петък.

Това е пакет, който върви към изследванията на пациенти със симптоми на остри респираторни заболявания, каквито са грипът и коронавирусът. За PCR направленията лимити няма и е достатъчно пациент да проявява поне 2 от следните симптоми - температура, кашлица (предимно суха), силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане, мускулни болки, главоболие, диария, гадене и повръщане, гърлобол, кислородно насищане, по-малко от 92 на сто (или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест). За другите изследвания обаче има лимит и джипито само преценява дали да даде такова направление, обясни пред “24 часа” общопрактикуващият лекар и зам. -председател на лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

До вторник трябва да започне издаването на електронните направления, обясни още той.

Джипито ще генерира амбулаторен лист, за да издаде е-направление. Този лист има 4-цифрен код, който ще се дава на пациента - чрез смс или по телефон, а самият лист ще се качва в облак, така че достъп до него да имат РЗИ и лабораториите. С кода пациентът може да отиде във всяка една акредитирана от здравното министерство лаборатория за PCR тестове, а идентификацията на място ще става чрез ЕГН или лична карта, обясни още д-р Брънзалов. Той опроверга и появили се твърдения от някои лекари, че въпросното направление ще трябва да се взема на хартия от РЗИ и тогава да се ходи до лаборатория с него.

С 8% е било увеличено финансирането на общинските болници през първите 9 месеца тази година спрямо същия период на миналата, въпреки че дейността им е намаляла с 12%, съобщи пък здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол в петък. По линия на допълнителните 1000 лв., които медиците на първа линия получават, Ангелов отчете, че до септември общинските болници са получили за това средства в размер на 10,6 млн. лв., а само за октомври те са 8,6 млн. лв.

Лични лекари и специалисти от доболничната помощ на няколко места в страната вече са се включили в помощ на колегите си в болниците, каза още Ангелов.

“Това е един акт на солидарност и тя трябва да бъде на всички лекари, които могат да го направят”, допълни той.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...