Един от трима българи е пушач, сред мъжете - всеки втори

Никотинът води до пристрастяване, но можеш да се излекуваш

Още първия месец след спирането се усеща добрият ефект върху здравето

Над 2 милиона българи над 15 години (36,2%) пушат, показват предварителните данни от Европейското здравно интервю, проведено в края на 2019 г. Ежедневно палят 29,1% от хората, а 7,1% - понякога.

Пушачи са 45,9% от мъжете и 27,5% от жените. Няма значителна разлика в относителните дялове на пушещите понякога мъже и жени, докато ежедневно пушещите мъже са почти два пъти повече от жените в тази група.

Тютюнът е основен

рисков фактор за

сърдечносъдови и

респираторни заболявания,

за над 20 различни вида рак

и много други здравословни проблеми. Всяка година над 8 милиона души умират от употребата на тютюн, не за всички това е личен избор обаче. Според СЗО излагането на вторичен дим причинява 1,2 милиона смъртни случая годишно. Почти половината от всички деца дишат въздух, замърсен от тютюнев дим, а 65 000 умират всяка година поради заболявания, свързани с дима “втора употреба”.

Зависимостите са болест, но човек може да се излекува. Никога не е късно да направи първата крачка към здравето. Международният ден без тютюнопушене, който тази година отбелязахме на 19 ноември, е подходящ повод човек да започне, но всъщност всеки ден е добър да се отдръпне от никотиновата зависимост. Има много стратегии за отказване на тютюна, важно е да има желание, каза за “24 часа” д-р Гергана Гешанова, председател на управителния съвет на Коалиция за живот без тютюнев дим. Според нея рязкото спиране на пушенето е най-резултатно. За развилите зависимост може да е трудно да се справят сами, но различни програми, сред които

дори 5-дневен курс,

може да подпомогнат

отказването

от навика, стига човек да е мотивиран.

Препоръката за спиране на цигарите от раз лежи на медицината на доказателствата, показват десетки проучвания, които търсят най-успешния подход.

Пушачите, които се опитват постепенно да намалят цигарите, са по-малко склонни да се откажат от тези, които слагат точка отведнъж, установиха в едно от новите изследвания учени от Оксфордския университет. Доброволците са наблюдавани ежеседмично през първия месец от започване на опитите и след контролно след половин година. Освен че ги питат как се справят, изследователите

измерват

количеството

въглероден окис,

което издишват -

обективен маркер дали

се придържат към

плана си за отказ

На четвъртата седмици не пушат 39% от групата за постепенно прекратяване и 49% от групата за рязко спиране.

Това означава 25% по-голяма вероятност човек да се откаже, за изненада на пристрастените. Във всички други подобни проучвания се съобщава, че повече хора предпочитат идеята да се откажат постепенно, отколкото отведнъж, но практиката показва по-голям шанс за успех при алтернативния метод. Всички форми на тютюн са вредни и

няма безопасно ниво

на излагане на тютюн,

показват многобройни научни изследвания. Епидемията е една от най-големите заплахи за общественото здраве, с които светът се е сблъсквал. Тютюнът убива над 8 милиона души годишно по целия свят. Огромната част - 7 милиона, са резултат от пряка употреба на тютюн, но има и около 1,2 милиона жертви непушачи, за които това не е личен избор, а са потърпевши от въздействието на вторичен дим.

Повечето хора, които пушат, започват още като деца, показва опитът на Коалицията без тютюнев дим. Колкото по-ранен е дебютът, толкова по-силна привързаност се развива. Според проучванията половината от хората, които опитат една цигара, продължават да пушат и

едва 4 на сто

успяват да спрат

без чужда помощ

Тютюневият дим съдържа над 5000 химикала, от които най-известен е никотинът. Според асоциациите на белодробните лекари и специалисти по зависимостите никотинът води до силно пристрастяване и пушачите ще развият ниво на физическа зависимост от употребата на тютюн. Смята се, че никотинът води до пристрастяване като хероина и кокаина. Между цигарите нивата на никотин в мозъка падат и физиологично се вдигат нивата на биоактивни стресори, които пораждат глад за нова доза, обяснява в авторска студия по темата британският специалист д-р Ник Хопкинсън.

Създава се класически порочен кръг - поредната порция създава успокояващ ефект, той затвърждава с всяка цигара навика и спирането изглежда немислимо.

Медицината няма еднозначен отговор защо някои хора развиват по-голяма физическа зависимост от тютюна. Може да се дължи на факта, че пушат повече цигари или имат дългогодишен стаж като пушачи. Те изпитват по-екстремни симптоми на отнемане, когато се опитат да се откажат. Но в рамките на месец след спирането и те, както и по-малко зависимите започват да чувстват подобрение на здравето.