Терапията е вид пасивна имунизация - прехвърляне на антитела с цел защита или лечение

У нас първите оптимистични данни съобщи ВМА, където лекуваха 23-ма с метода

Вливането на реконвалесцентната плазма - от преболедували, генерира голям ентусиазъм в първите дни на пандемията, но е пресилено да се обяви за панацея. Резултатите са по-скоро скромни, както и при повечето други експериментални лечения.

Последната научна публикация в авторитетно издание - от 22.Х. в “Бритиш медикъл джърнъл”, е от рандомизирано клинично проучване, което сравнява резултатите на 464 възрастни с умерено тежък COVID. Всички са били обект на най-добри болнични грижи. Наред с това на 235-има през 24 ч са вливани по 200 мл плазма с неутрализиращи антитела от възстановени пациенти, а 229 - контролна група, са обгрижвани по стандартния протокол. Прогресия до тежко заболяване или смърт в рамките на 28 дни се установяват при 19% от получилите плазма и при 18% от контролната група на “обикновено” лечение. Заключението на учените е, че реконвалесцентната плазма не е свързана с по-нисък процент влошаване и смъртност.

Методът се използва от 100 г. с променлив успех при лечението на полиомиелит, морбили, паротит, а по-късно и на ебола, тежкия остър респираторен синдром и сега - на COVID. Към момента е само за експериментално лечение. При преглед на 20 други проучвания авторите на новото изследване стигат до извода, че ефективността на лечението с плазма е несигурна. Но проучванията ще продължат.

У нас първите оптимистични данни през лятото съобщи ВМА, където лекуваха с метода 23-ма пациенти. Но лекарите обясниха, че не може да се правят генерални изводи от малката извадка.

Методът е вид пасивна имунизация - прехвърляне на антитела с цел защита или лечение. Докато много пациенти се подобряват клинично, специфичната роля на реконвалесцентна плазма е неясна, тъй като всички пациенти са получили поне една допълнителна терапия - антивирусно, антибиотик или противогъбични средства и/или кортикостероиди. Но смъртността е по-ниска при получили плазма до 3 дни след диагностицирането на COVID, съобщава изданието на Американската асоциация на хематолозите.