16°C   София
 

Кога дрехите са опасни за здравето

Неправилно избраните тоалети и аксесоари крият сериозна заплаха за здравето, предупреждават лекари, цитирани от РИА “Новости”.

При някои заболявания плътно прилепналите дрехи не само причиняват неудобство, но и са противопоказни, разказва руският гастроентеролог Нурия Дианова. Джинсите с висока талия например подчертават фигурата, но не са за хора със стомашно-чревни болести. При изострен гастрит такава премяна може да причини болки, казва специалистката.

“Гастритът засяга областта на талията, а високите впити панталони притискат тялото около пъпа. Ако се движиш, натискът не е толкова силен, но щом седнеш, той нараства, интраабдоминалното налягане се увеличава и съответно

предизвиква

насилие върху

стомаха

Ако в този момент имате гастритна криза, спазмите се изострят.

Високите дънки не се препоръчват и при рефлукс - връщане на киселина от стомаха в хранопровода. При такива пациенти налягането от облеклото повишава притока на киселини. Болезнени реакции може да предизвика всяка тясна дреха, включително пристегнат колан, допълва Дианова.

При стомашни ерозии, язва и рефлуксна болест се препоръчва да се избягват силно стягащите дрехи. Корсети, ластични гащи, бодита, впити рокли, а при мъжете – пристягащо и оформящо бельо, отнемат пространството за движение на стомаха. Да седнеш в тях, е мъчение. А при стомашночревни проблеми е направо вредно. Това се отразява не само на болестта и самочувствието, но и на външния вид. “Когато се чувстват зле, такива пациенти е добре да ходят с широки удобни дрехи и да не напрягат областта на корема”, пояснява лекарката.

Силно врязаните джинси прищипват нервите и пречат на кръвта в съдовете да циркулира свободно. А стегнатият колан причинява киселини и болки в корема. Ако на пробата при покупка на дреха се чувствате неудобно, поискайте по-голям номер, въпреки суетата. Добре е платът да е еластичен.

Не само кройката, но и материалът на тоалета може да увреди здравето. Изкуствените тъкани от рода на

полиестер,

акрил, найлон

изобилстват

с химикали

Не става въпрос само за евтините дрехи, произведени незнайно къде, но и за марковите.

Изследване на “Грийнпийс” установи наличие на формалдехиди и фенилендиамини в продукцията на 14 световноизвестни модни марки. Тези вещества могат да причинят маса проблеми – от сравнително леко раздразнение на кожата до силна алергия и чернодробни и бъбречни заболявания. Освен това синтетиката пречи на кожата да диша и влагата, отделяна от кожата ни, се превръща в благодатна среда за развитие на бактерии и гъбички.

Отдавайте предпочитание на естествените материи. Купувайки синтетика, обръщайте внимание на етикета. Не се подвеждайте по надписи тип non-iron, easy care или wrinkle free, които ви уверяват, че дрехата няма нужда от гладене – в такива продукти химикалите са най-много.

Красивите, но неудобни обувки също нанасят големи поражения. Високите токчета, макар и да правят краката по-стройни, причиняват

оттичане и

разширени вени,

водят до

деформация

на ставите

Погледнете краката на винаги качените на стилети Виктория Бекъм и Амал Клуни – огромните им изпъкнали кокалчета личат отдалеч. 

Високите токчета са неустойчиви, с тях лесно можеш да изгубиш равновесие, да си изкълчиш глезена или да паднеш лошо.

Но и плоските подметки не са за препоръчване. Балеринките и джапанките на пръв поглед са удобни, но не дават опора на стъпалото при по-дълго ходене и бързо натоварват краката, деформират табана.

Тясната обувка също създава проблеми – образува мазоли, възпаление на съдовете, изкривяване на палците. Тези от недишаща изкуствена кожа запарват краката и водят до гъбични инфекции.

Лошо подбраната

обувка разваля

стойката и

походката,

може да причини досадни болки в коленете и гърба.

За по-дълга употреба изберете комфортна “дреха” за крака, на не много висок ток – до 5 сантиметра. Друго решение са ортопедичните стелки – те укрепват стъпалото и намаляват натиска върху чувствителните му зони.

Много дами имат навик да тъпчат чантата с всичко нужно и ненужно. Но тежката чанта пренатоварва рамото и гърба, предупреждават ортопедите.

Особено опасни

са чантите на

едно рамо

и тези, които носим в ръка. Те напрягат мускулите неравномерно и неудобството постепенно преминава в болка. Типичните последствия са деформация на стойката и походката, главоболие, болки в гърба, врата и раменете, изтръпване на ръцете.

Съветът на специалистите е, преди да излезете, да проверите чантата си и да извадите всичко, което не ви е жизнено необходимо. Ако ви се налага да носите тежко, не натоварвайте само едното рамо, а се сдобийте с раница с широки презрамки и защита за гърба.

Рядко перем топлите дрехи – палта, якета, шапки, ръкавици, шалове. Ако нямат петна, правим това веднъж на сезон. Още по-рядко мъжете дават вратовръзките си на химическо чистене или пране. Но експертите напомнят, че тези дрехи са постоянно в контакт с кожата и косата, събират пот и мастни клетки, трупат много мръсотия и микроби от околната среда.

За да не станат

палтото и якето

развъдник

на бацили,

перете или чистете химически поне два пъти на сезон. Плетените шапки, шалове и ръкавици трябва да се почистват още по-често – веднъж на 2-3 седмици.

Умението да се обличаме е изкуство, от което донякъде зависи успехът ни в живота. Но не става въпрос само за мода и стил. Гардеробът трябва да е не само елегантен, но и полезен за здравето. ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...