Заради застудяването отново ще има хайки в трамваи и автобуси

Малко над 300 души са били глобени за липса на предпазна маска в градския транспорт в София въпреки масовото неспазване на задължителното изискване. 141 от актовете са наложени в метрото. Това показват данните на Центъра за градска мобилност до 10 септември. Написани са и 1000 предупредителни протокола. Санкциите се налагат от полицията.

Със застудяването на времето и връщането на софиянци от летните отпуски съвместните проверки с полицията в градския транспорт за носене на маски отново ще бъдат засилени, казаха от ЦГМ.

Едва 124 акта за неспазване на мерките пък са наложили от Столичната здравна инспекция. Глобени са около70 души и 57 фирми, собственици на магазини, ресторанти и нощни барове. Това показва справка на здравната инспекция, изготвена по искане на “24 часа” заради видимото неспазване на мерките срещу COVID-19 в столицата.

Основно глобите са за липса или неправилно поставяне на маски или шалове, като голяма част от тях са съставени в супермаркети, магазини за търговия с хранителни и нехранителни продукти и заведения за обществено хранене, обясняват от РЗИ.

Издадените към момента актове са 124, а общият брой на проверките - над 4700, във фитнес зали, молове, басейни, старчески домове, детски градини, фризьорски салони, автогари, офис сгради, ресторанти, кафенета. Глобените в нощни клубове са 52-ма, а в магазините и закусвалните - 27.

Глобите за физически лица са близо до долната граница от 300 лв., уточниха от РЗИ, но не казаха какви са за фирмите, при които диапазонът е от 500 до 2000 лв. за първо нарушение и 2000-5000 лв. за повторно.

276 нови заразени с коронавирус бяха обявени в сряда - малко над 5,8% от 4746 тествани с PCR. Активни са 5245.

Продължава тенденцията за нов ръст на настанените в болница, както и на хората в тежко състояние. Хоспитализирани са 814 души, а в интензивните отделения са 44 човека. Нови 6 души умряха, общият брой на починалите стана 813.

До 5 октомври всички болници могат да подадат заявление за сключване на договор за субсидиране на клиники и отделения по инфекциозни болести от здравното министерство. В края на юли депутатите одобриха министерството да подпомага болниците за такива отделения, докато трае извънредната обстановка. За целта Министерският съвет отпусна допълнителни 9,6 млн. лв.

Договорите за допълнителната помощ ще са със срок до 31 декември.