На хиляди студенти във Великобритания е забранено да излизат от общежитията си, след като в 52 университета бяха регистрирани случаи на коронавирус. Най-много учебни заведения са засегнати в северната част на страната, като на някои места се наложи дори намеса на полицията, за да се спазва заповедта.

Националният студентски съюз критикува случващото се и заяви, че е неприемливо кампусите да бъдат пазени от охранители с кучета. Заключени студенти се оплакаха, че им доставят храна чак към 16 часа и на някои места тя е стара.

Най-тежко е положението на чужденците, чиито родители няма как да им изпратят хранителни продукти. Американец, който платил 30 000 паунда тази година, за да следва в Единбург, разказа пред Би Би Си, че е трябвало да се обади на спешен телефон на охраната, за да получи нещо за ядене, след като всички други номера на университета за помощ не отговаряли.

В Ковънтри пък над 200 студенти си направиха незаконен купон в една от залите и са заплашени с дисциплинарни наказания.

Министърът на образованието обясни, че в университетите с коронавирус вероятно ще бъде въведена 14-дневна карантина и преди коледната ваканция, за да бъде разрешено на студентите да пътуват при семействата си за празниците. През това време те ще учат онлайн.

Междувременно приключиха клиничните изпитания на втората руска ваксина срещу COVID-19, разработена от центъра по вирусология и биотехнологии “Вектор”. Процедурата по регистрацията ще бъде завършена до 15 октомври. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко е заразен и кара тежко коронавируса, съобщи ТАСС. Броят на жертвите по света вече надхвърли 1 милион.