26-годишна бременна с рядка вродена анатомична аномалия и направуена преди 2 г. съхраняваща детеродната функция онкологична операция роди чрез цезарово сечение първото си дете вчера, съобщиха от Университетската АГ болница “Майчин дом”. Случаят е уникален за медицинската практика не само у нас, но и в света.

Жената е с две матки, две маточни шийки, две влагалища и липсващ бъбрек. Преди 2 г. пък са и отстранени органи заради карцином.

Екип на болницата от 2 г. се грижи за пациентката. През 2018 г. жената е диагностицирана с инвазивен карцином на едната маточна шийка. Още тогава лечението е поето от високоспециализиран екип в СБАЛАГ “Майчин дом” - доц. Божидар Славчев, проф. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева. Тогава е била направена ексклузивна операция за радикално отстраняване на маточните шийки и лимфна дисекция, като същевременно се съхранява детеродната функция на жената. Лечението преминава успешно и в началото на тази година забременява.

Екипът, който се грижи за жената от 2 г., вчера извършва цезарово сечение. Операцията е преминала успешно и майката и новороденото момиченце са добре.