Изграждане  кардиологичен център за 50 млн. евро в града

Общинската болница в Пловдив "Св. Мина" ще стане с най-доброто кардиологично отделение. На всеки пациент ще дам най-ценното от своите знания и опит.

Това увери проф. Александър Чирков, който от днес е официален консултант на болницата.

Той започва своите прегледи от октомври, съобщи управителят на заведението проф. Петър Петров. Освен Чирков, той обяви, че ще покани и други големи имена в медицината.

"Благодаря на общината, че спаси от гибел "Св. Мина", каза Петров. Кметът Здравко Димитров увери, че болницата ще продължи да се развива. За първи път от 10 г. тя е на минимална печалба от 47 000 лева.

"Бих желал в Пловдив всеки пациент да бъде доволен. Ще му бъде поставена точна диагноза и най-доброто лечение", обеща 82-годишният професор Чирков.  В началото на всеки месец той ще посочва датите за прегледи в "Св. Мина". Записването е започнало вече за ноември.

Проф. Александър Чирков, кметът Здравко Димитров и шефът на здравната дирекция д-р Калин Калинов представиха плановете си за възраждането на "Св. Мина".
Проф. Александър Чирков, кметът Здравко Димитров и шефът на здравната дирекция д-р Калин Калинов представиха плановете си за възраждането на "Св. Мина".
Кметът Здравко Димитров увери, че и Белодробна болница ще възобнови дейността си. "Няма да се събаря и продава", категоричен е той. Шефът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов каза, че обмислят изграждане на голям кардиологичен център в Пловдив за 50 млн. евро. Един от вариантите е той да бъде в двора на "Кудоглу", разположен върху 12 декара, като старата сграда няма да се събаря.

Според Чирков този кардиологичен център ще е най-големият в Южна България. "Бях се насочил към Варна, но прецених, че Пловдив се нуждае от такова специализирано заведение", посочи знаменитият кардиохирург.

"На първо време ще консултирам в "Св. Мина" На този етап в нея няма да се правят сърдечни операции. Взаимоотношенията между лекари и сестри са много приятни. Само така може да се постигне успех. Всичко от опита ми в Германия и САЩ ще бъде внедрено тук", увери Чирков. Той е категоричен, че не може още при първия преглед на пациента да се предлага операция. "Не става така. Трябва първо да се прецени кое е най-доброто за него", каза прославеният кардиохирург. По думите му ако такъв кардиологичен център се изгради в Пловдив, той ще е най-добрият в България.