Шестмесечното наблюдение на първата група доброволци, инжектирани с ваксина срещу COVID-19 в Китай, приключва този уикенд, когато за последен път ще им бъдат взети кръвни проби, за да се видят нивата на антителата. Това съобщи Радио Китай.

Плановете на екипа учени е да инжектира втора доза, за да повиши имунитета на доброволците срещу новия коронавирус. Всички други кандидат ваксини, които започват късен етап на изпитванията, също трябва да са две дози, за да се увеличи имунният отговор.

Първата група от 108 доброволци в Китай бе имунизирана на 17 март в Ухан с рекомбинантна ваксина срещу новия коронавирус (Ad5-nCoV), разработена съвместно от тиендзинската биотехнологична компания „CanSino Biologics Inc“ и военния експерт по инфекциозни заболявания Чън Уей. По принцип от нея трябва да се инжектира само една доза и да остане активна в продължение на две години. Но в момента учените възнамеряват да я разширят до две дози, за да осигурят по-добра защита на доброволците в клиничното изпитване. След това екипът ще ги наблюдава в продължение на още шест месеца.

Засега не са открити сериозни странични ефекти, заяви на пресконференция директорът на „CanSino“ Джу Тао, добавяйки, че според данните Ad5-nCoV е не по-малко ефективна от Ad26, която е от същия тип и вече получи одобрение в Русия.