Премиерът на Индия Нарендра Моди обеща днес пред ООН, че потенциалът на неговата страна за производство на ваксини ще бъде в услуга на целия свят в борбата с Ковид-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ние сме страната, най-голям производител на ваксини в света, и искам да дам още едно уверение пред световната общност днес, каза Моди в предварително записана реч пред Общото събрание на ООН. Капацитетът на Индия за производство и доставка на ваксини ще бъде използван в помощ на цялото човечество в борбата с тази криза, заяви той.
Моди добави, че Индия навлиза в третата фаза на клинични изследвания на разработваната ваксина срещу Ковид-19. Това е етапът на нейното изпробване върху голям брой хора, за да се установи нейната безопасност и ефективност.

През август Моди каза, че Индия е в готовност за масово производство на ваксината, когато учените дадат зелена улица за това.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоява за създаването на "народна ваксина", която да е достъпна навсякъде, включително и като цена. Във вторник той се възмути от съобщенията, че някои държави поръчват бъдещи ваксини само за своето население и окачестви този "ваксинационализъм" като "нечестен и себичен".
В речта си пред сесията вчера премиерът на Австралия Скот Морисън също заяви, че "който открие ваксина, трябва да я сподели".