Организмите на хората, прекарали средна или тежка форма на Ковид-19, могат да запазят антитела към новия коронавирус не по-малко от пет месеца, съобщи ТАСС, като цитира директора на института по епидемиология и микробиология в Санкт Петербург Арег Тотолян, предаде БТА.

"При преболедували не на крак, а хоспитализирани хора, се наблюдават по-качествени антитела в сравнение с пациентите, прекарали инфекцията на крак. Може да се каже, че антителата съществуват минимум пет месеца. За по-дълъг период не можем да кажем, защото просто нямаме по-дълги наблюдения", каза той.

"Никога не разчитаме, че при сто процента от преболедувалите ще има антитела. Друг въпрос е какъв е този процент, може ли да се обясни с дефекти в имунната система или с други причини", поясни той.

Хората, прекарали лека форма на Ковид-19, които след това са ваксинирани, изработват по-бързо антитела от хората, които не са боледували, каза междувременно Александър Гинцбург, директор на института "Гамалея", разработил регистрираната в Русия ваксина срещу Ковид-19 "Спутник V". Той каза също, че пациентите, прекарали лека форма на инфекцията, губят много бързо антителата срещу новия коронавирус в сравнение с боледувалите по-тежко.

Гинцбург обяви, че ваксината "Спутник V" може да бъде произвеждана и прилагана при деца под формата на капки за нос за по-удобно използване, предаде ТАСС.