Знаехте ли, че през септември се раждат най-много бебета. Поти 90% от масовите струпвания на астрални близнаци са все на дати през септември. Да, това, което се пееше в химна на българските пионерчета, е истина - септемврийчетата са безчет. Безчет! Защото това е най-предпочитаният от хората месец за започване на живота.

А знаехте ли, че на мъничките деви и везни им предстои най-дългият, щастлив, здравословен и успешен живот.

Ето някои уникални характеристики на септемврийските бебета:

Отличници на класа

Да си роден през септември, те орисва да бъдеш с най-високия успех в училище, посочва доклад на Борда за икономически изследвания в САЩ. Причината е, че децата, родени през септември, са най-големите в класа заради възрастовата бариера при сформирането на паралелките. Такива деца тръгват на училище най-късно през живота си и в Америка ги наричат "червени ризи". Те са доста по-зрели от своите малко по-младши съученици. Това обаче дава значително отражение върху умственото им развитие и при оценките от контролните и изпитването в първите училищни години.

Записани да следват

Септемврийските бебета стават не само първенци на класа по успех. Те почти неизменно продължават своето образование и след гимназията, при това също толкова успешно. Според същото изследване сред висшистите най-много са родените именно през септември.

Орисани за щастие

Успехът в живота е хубаво нещо, но няма нищо по-хубаво от щастието. Сп. "Тайм" писа наскоро за доклад на научен екип от университета в Бристол, според който родените през септември са най-малко податливи на депресията и сред тях почти няма случаи на страдащи от нея. Изключителна рядкост е и биполярното разстройство (раздвоение на личността) при тях.

По-едри, по-височки

Същото изследване в Бристол установява, че хората, родени в края на лятото и началото на есента, са с по-висок ръст от родените в другите месеци от годината. Разликата е съвсем малка - средно само 5 мм - но тя се оказва много съществена. Обяснението на учените е, че майките са били изложени на по-ярко слънце и са карали повече време на припек в последната третина от своята бременност и така са синтезирали повече витамин D.

Фаворити в спорта

Септемврийските бебета стават не само първенци по успех. Те са най-добрите и в часа по физическо. Стават изявени бегачи и скачачи и хвърлят гюллето най-далече. Причината е пак същата - понеже са най-старши в класа, те имат предимство пред другите ученици в теглото, ръста и мускулната сила.

По-дълголетни

Да издуваш бузи, за да духаш свещички през септември, е и най-добрата поличба за дълъг живот.

За есенните бебета (т.е. родените между септември и ноември) изгледите да доживеят до 100 и повече години са най-добри. Изследване на Чикагския университет с над 1500 столетници показа, че повечето от тях са родени през 3-те есенни месеца. Причината според авторите на изследването е, че те са най-малко подложени на сезонни инфекции като грипа в самото начало на живота си и поради това са по-здрави и по-крепки в зряла възраст.

С по-яки кости

Проучването на Бристолския университет установява и че бебетата, родени в края на лятото и ранната есен, имат по-дебели кости от бебетата, родени останалата част от родината. А по-големите кости са и по-яки и по-трудно се чупят по-късно през живота. Това се оказва особено важно за зрялата възраст и жизнено важно за късната, а най-вече за столетниците.