Учени излизат с хипотеза, че риновируси може да забавят COVID през есента

Учените се задълбочават в неща, които останалите или не забелязваме, или не ни правят впечатление. Едно такова научно вглеждане, прераснало в изследване на Йейлския университет, дава нова посока на търсенето на слабите места на новия коронавирус.

Една от хипотетичните възможности е риновирусите на обикновената настинка да са естествен съюзник на човека срещу SARS-2, както са срещу грип A от пандемичното семейство
H1N1 - основен
виновник за
бързите пикове
на грип
(Щам от тази група ще ни разболява и през новия сезон.)
Инициаторът на проучването забелязал, че данните от няколко европейски страни показват, че разпространението на свинския грип в Европа може да е било прекъснато от ежегодната есенна епидемия от риновируси. Защо? Имат ли връзка тези обстоятелства? В какви отношения влизат двата вируса? Размислите прерастват в хипотеза, която изглежда логична, и се стига до проучване за влиянието на риновирусите върху грипната епидемия. С обработката на мащабни клинични данни и проверка на изводите в експериментален модел учените установяват, че риновирусите правят организма по-устойчив на грипния вирус.

Един респираторен вирус – пишат в Лансет учените от Катедрата по лабораторна медицина - може да блокира инфекция с друг чрез стимулиране на антивирусна защита в лигавицата на дихателните пътища, подкрепяйки идеята, че пикът на риновирус е прекъснала пандемията от свинския грип H1N1 през 2009 г. в Европа. Тези резултати показват, че вирусната намеса може потенциално да повлияе на хода на епидемията, и тази възможност трябва да се има предвид при набелязването на мерки за сезонните грипни епидемии и продължаващата пандемия COVID.

През последното десетилетие напредъкът в откриването на вируси чрез разчитането на генома им значително подобри способността за диагностицирането на инфекциите от респираторните вируси. Тестовете за често срещаните респираторни вируси, включително риновирус и щама на свински грип или риновирус и респираторен синцитиален вирус, показват, че едновременното им откриване е несравнимо по-рядко, отколкото би могло да се очаква.

Друг аргумент за същия извод е проучване върху ефекта от антигрип ваксината с жив обезсилен вирус, която се прилага чрез впръскване през носа. При него изследователите установяват намалено копиране на грипния ваксинален щам при деца, които са имали положителен тест за друг респираторен вирус по време на имунизацията.

Все по-широкото използване на комбинирани тестове за респираторни вируси през последното десетилетие, съчетано с напредъка в електронизацията на медицинската документация, и биоинформатиката дава възможност за сравнение на наблюдаваните и очакваните нива на откриване на вируси в много по-голям мащаб. Новите данни помагат да се отговори на
мистерията в
пандемията от
свински грип
2009 в Европа

Оттогава очакван скок на случаите в Европа през есента не се е състаявал. А това е период, в който обикновената настинка е масова.
Екипът на д-р Елън Фоксман е анализирал не само проучвания с данни за заболели от 1 ноември до 1 март в Европа, но и резултати от тестовете на 13 000 пациенти с респираторни инфекции в Ню Хейвън, щата Кънектикът. Те са били изследвани между 1 юли 2016 г. и 30 юни 2019 г. с пълния PCR панел за дихателни вируси в клиничната база на университета. Търсени са риновируси, грипен вирус А, грипен вирус В, респираторно синцитиален вирус A и B, парагрипни вируси 1, 2 и 3, метапневмовируси и аденовируси.

Учените обясняват, че все по-широкото използване на PCR тестове през последното десетилетие разкрива неочаквано високо разпространение на риновируси в дихателните пътища. По-рано то е било неоценено, тъй като риновирусът не се открива лесно от по-старите методи. Точно възможността за прецизно установяване на риновирусна инфекция слага под прожекторите хипотезата, че разпространението на пандемичния грипен вирус H1N1/2009 в Европа е прекъснато от есенната епидемия от риновируси, която традиционно се разгаря след връщането на децата в училище.

Затова екипът се насочва към проучване на вирусната интерференция - явление, при което инфекцията с един вирус променя чувствителността на организма към свързани или несвързани вируси.

Нашите резултати показват, че предишната инфекция с риновирус потиска инфекцията с грипен вирус А, като
активира за 5 дни
антивирусна
защита в
прицелната тъкан
на двата вируса
- епитела на
дихателния път,
установяват лабораторните лекари.

Ниските нива на съвместно откриване на риновируси и грипните H1N1, които те наблюдават, са поразително сходни с резултатите от различни групи пациенти, включително от проучване на 2121 педиатрични проби по време на пандемията от свински грип във Франция, както и на 1247 теста от болни деца в Австралия от 2003 г . и 33 652 проби от пациенти от всички възрасти. Приликите в резултатите в различните географски райони и народи подкрепят идеята, че ниските нива на съвместно откриване на вируси имат универсална биологична основа и не са особеност само при определена група пациенти.

За да избегнат случайност или недооценка на странични фактори, които разминават пика на грипа с пика на есенните риновирусни настинки, учените правят и инвитро експерименти с двата патогена. Резултатите показват, че при последователно заразяване на клетъчни култури от човешки дихателни пътища с двата вируса близка във времето предхождаща риновирусна “инфекция” създава по-голяма
устойчивост
срещу грип чрез
продукция на
защитни
интерферони

За да се оцени значението на вирусната намеса и нейните механизми при хора, са нужни допълнителни проучвания. Вирусолозите прогнозират, че хората с генетични или придобити дефекти в свързаните с интерферона сигнални пътища ще имат по-висок процент на вирусна коинфекция поради локално потиснат имунитет в дихателните пътища.
Пандемията COVID подчертава неотложността на проучването на респираторните вируси в общ контекст. Очаква се SARS-2 да се засече със сезонната есенна епидемия от риновируси и с грипния сезон 2020–2021. Проучванията показват, че подобно на вируса на свинския грип и много други вируси се потиска от интерферони. Ако разпространението на риновирусите е действителната причина за прекъсването на пандемията от свински грип през 2009 г. в Европа, то дали намесата им сега може да има сходен резултат върху SARS-2? Без изследване е невъзможно да се предскаже.

Учените смятат, че получните от тях резултати са база за преоценка на схващането за риновирусна инфекция. Риновирусът отдавна е известен като най-честата причина за обикновена настинка, но работата през последното десетилетие показва, че големи количества риновируси се откриват и у хора без оплаквания, което предполага, че
и заразени
асимптомни
си създават
защита
чрез насищане на лигавицата на дихателните пътища с интерферони. Те са част от ранния отговор на имунната система на инвазия на патогени. Защитата продължава поне пет дни.

Независимо че риновирусът може да причини заболяване, риновирусните инфекции могат също така да работят в защита на човека, като надграждат вродения имунитет на епитела и блокират инфекцията от вируси с по-висока патогенност.

Изглежда, ежегодната есенна епидемия от риновируси, свързана с новата учебна година в северното полукълбо, може да бъде основен фактор, определящ времето и тежестта на годишната зимна грипна епидемия и смъртността. Това дава основание на лабораторните лекари да допускат, че риновирусната намеса може да има роля за хода на COVID.