Осигурете си поне 5 източника на радост дневно

Постоянно психическо и интелектуално натоварване, бесен темп на живот в разрез с темпоритъма на нормалния човек, стрес, домашни скандали... Повечето хора се чувстват изстискани като лимон и се чудят откъде да вземат сила и енергия за живот.

Има начини да си я доставите, но преди всичко трябва да сте наясно, че енергията се краде, пише руското издание “Лента”. Ето най-стръвните обирджии:

Лъжата. Колкото по-често лъжем, толкова по-малко е съзидателната ни енергия.

Недовършените дела. Те изсмукват жизнената ни сила. Енергия крадат и неизпълнените обещания, дълговете, които не възнамеряваме да върнем.

Недоверието и страха. Те направо изтощават. Към тях спадат страданията и отрицателните емоции, самозаблудите.

Яростните опити да докажете правотата си, кавгите и конфликтите на тази основа.

Празните разговори, сплетните.

Обидите. Включително и към самите нас – така крадете енергия от себе си. Прощавайте на околните, не бъдете прекомерно взискателни.

Липсата на сън и лошите навици на живот.

Безразборния секс без любов. В леглото обменяме чувствена енергия, а когато я няма, няма и обмен.

Според психолозите, за да запазим вътрешната си сила и тонус, трябва да избягваме тези енергийни вампири и да научим някои техники, които ни зареждат. Например общуването.

Опитайте се да контактувате само с хора, които ви носят положителни емоции. Сведете до минимум отношенията с такива, които изсмукват положителните ви вибрации – скандалджии, такива, които постоянно се оплакват или ви карат да губите вяра в себе си.

Търсете приятели

с оптимизъм,

които го вдъхват и на вас и работят над себе си в тази посока. Старайте се сами да наблягате на позитивизма и да го предавате на близките си.

Хранете се правилно. Здравето също е енергия. Затова се откажете от вредните продукти с консерванти, газираните напитки, закуските без хранителна стойност, алкохола. Наблягайте на плодовете, зеленчуците, приготвени с минимална топлинна обработка, на пара или скара. Съчетавайте правилно въглехидратите, белтъчините и мазнините. Можете да вземате и витамини.

Общувайте с природата. Вместо в бара, клуба или пред телевизора разходете се в гората, идете на езеро извън града. Водата дава много енергия и обира негативите от умората. Ползвайте почивните дни за излети – със семейството, приятели или сами. Уединението засилва влиянието на природната красота върху вас.

Но не превръщайте разходката в изобилна гощавка с пиене – това само отнема силите. Ако имате вила, работете в градината. Общувайте с животни. Домашните любимци щедро делят енергията си с вас.

Спортът също е здраве, а здравето – енергия. Физкултурата помага на тялото да произвежда ендофрин – хормона на щастието. Той също е източник на енергия. Много е важно да откриете физическата активност, която ви допада.

Ако ви мъчат

упражненията,

ефектът

е обратен

Планирайте всичко. Така ще знаете какво точно да правите и няма да се щурате и да бързате, хвърляйки сили на вятъра. Ще ви остане време и за почивка. Направете си план за следващия ден и се насладете на задоволството да го осъществите докрай.

Енергия влива и комфортът на работното пространство – направете го удобно, с достатъчно светлина и въздух.

Спете достатъчен брой часове. Някои съветват това да са 5-6 часа и призовават да се ляга рано. Но всъщност човек сам определя колко време му е нужно, за да се наспи добре и така да събере енергия. Прекомерното прекарване в леглото също изтощава.

Релакс, медитация, йога – това са занимания на напредналите в ловуването на енергия. Но те не са недостъпни и за новаците. 15 минути медитация на ден стигат, а малко йога можете да включите в седмичните си фитнес занимания. Тя е сред най-добрите начини да си добавиш енергия.

Направете си списък с 20-30 действия, които ви носят радост и водят до енергиен прилив. Сред тях може да са храна, движение, сън, разходка, почивка, общуване.

Наблегнете на това, което наистина ви освежава, а не на онова, за което настоява майка ви или половинката ви. Осигурете си поне 5 източника на радост дневно.

Не се презареждайте с енергия по изкуствен път. Става въпрос за енергийни напитки, злоупотреба с кафе. Те само илюзорно изпълват с енергия, а всъщност изтощават организма. При това тези напитки са вредни – много по-ефективни ободрители са прясно изстисканите сокове и отвари като ехинацея, златен корен, женшен, алое.

Разхождайте се. Това е не само чист въздух и физическо раздвижване, но и море от впечатления, натурален антидепресант. А депресията е сред главните крадци на енергия. Препоръчително е

да се разхождате

бавно и да се

наслаждавате

на всички

възприятия

На човека е нужна и духовна енергия. Нейните източници са:

- Мислите – мощен източник на енергия. Колкото по-негативни неща се въртят в главата ви, толкова повече ви изтощават. Позитивните ви зареждат.

- Чувствата – те имат подобно действие. Могат да намалят или увеличат енергийния ви потенциал.

- Вълненията – в този смисъл са не по-маловажни от първите две.

Важно условие е обаче да не се заставяте насила да мислите положително или да потискате негативните чувства и емоции – пуснете ги да се излеят навън и ще се разтоварите.

Не си струва

да живеете

с фалшива

позитивност

– това също отнема енергия.

Ако по принцип не сте с позитивно мислене, трябва дълго да се учите. Започнете с тренировка да възприемате нещата такива, каквито са, без всякакво изкривяване от ваша страна. С времето ще започнете да ги възприемате от “розовата” им страна и ще откриете ключа към положителната нагласа.