Разкрита е връзката между ранното стареене на клетките и честата консумация на бърза храна. Този път от испанските учени.

В проучването са участвали 886 души: служители от университета в Навара са изучавали данни за техните ДНК и здраве. Възрастта на участниците в изследването варира от 51 до 91 години.

По време на проучването лекарите анализираха как хранителните навици влияят на кръвното налягане, диабета, затлъстяването и коронарната болест на сърцето.

В зависимост от количеството консумирана нездравословна храна доброволците бяха разделени на 4 групи - с ниска, средно ниска, средно висока и висока консумация на бърза храна.

Изследванията показват, че три порции нездравословна храна на ден удвояват риска от физическа старост: нишките на ДНК и протеините на теломерите се съкращават, което означава, че физическата старост настъпва.

Според диетолозите всякакви храни, термично обработени в масло, образуват канцерогени. Те, от своя страна, унищожават протеина, който е в основата на съединителната тъкан - колагенът. Без него човешката кожа губи своята еластичност, става отпусната и набръчкана.