Най-подходящите: колоездене без пресилване, клякане, лицеви опори

Изследователите допускат сходна реакция на имунната система и при очакваните ваксини срещу COVID

В края на последния наистина летен месец в условията на коронавирусната пандемия напред излиза тревогата как ще я караме, когато наред със SARS-2 започнат да циркулират баналните респираторни вируси и грипът.

Никой не може да се застрахова, но Световната здравна организация и центровете за контрол на заболяванията за Европа и САЩ излизат с препоръки повече хора да си направят поне възможната профилактика - ваксина срещу грип. Всеки сезон тя се съобразява с очакваните щамове. Въпреки това

защитата от грипа

през годините е различна,

но не минава 70%

Това обезкуражава много хора.

Други избягват да се ваксинират заради странични ефекти като временно главоболие или болка от инжекцията. Но според инфекционистите във всички случаи профилактиката има смисъл - дори ваксиниран човек да се разболее, кара по-леко грипа.

За тези, които искат и допълнителни гаранции, може да искат да се възползват от откритието на учени от Университета в Сидни, Австралия. Според изследователите успехът на грипната ваксина може да се увеличи с прост и достъпен за всеки човек начин: физически упражнения непосредствено преди или след имунизацията.

Мускулната активност

като цяло подобрява

имунния отговор,

но извършването на някои упражнения в деня на ваксинирането може да засили конкретната реакция на противогрипната ваксина. Така смята д-р Кейт Едуардс от катедрата по спортна медицина към Факултета по здравни науки.

В съавторска публикация с проф. Робърт Буйс по въпросите на ваксинопрофилактиката и имунотерапевтиците д-р Едуардс обяснява, че тренировка може да доведе до значими промени в имунната система.

Обяснението е, че работещи мускулни клетки

подобряват циркулацията

на кръвта и водят до

по-лесно образуване на

имунни белтъци - антитела

Смятаме, че упражненията могат да подобрят резултата от ваксината, като активират тези клетки от имунната система, които се задействат при прилагането на противогрипната ваксина, обяснява д-р Едуардс. В коментар към публикацията тя цитира проучване, проведено от учени от Американския университет в Айова, САЩ, което показва, че мишките, които бягат без особено напрежение около половин час след ваксинацията, показват максимална устойчивост на всякакви странични ефекти от грипния удар. И обратното: мишките, които са лежали след инжекцията, са се поддали на страничните ефекти. Това обаче

не означава, че екстремни

физически усилия дават

по-голям резултат

Мишките, които са правили мускулни свръхусилия, се оказали в също толкова неизгодна позиция като лентяите.

Д-р Едуардс отчита, че телата ни реагират по различни начини, и съветва хората да не прекаляват с физическата активност след антигрип имунизацията. Специалистката препоръчва като най-подходящи колоезденето с умерена скорост, клякане, лицеви опори и други упражнения от сериите за сила и издръжливост - правилото е движенията да карат мускулите да се съкращават срещу външна съпротива.

Важно условие е да не се допуска обезводняване по време на “имунните” тренировки. Дехидратацията би затруднила кръвообращението, а то има съществена роля за улесняването на имунната реакция.

Условието за умерена тренировка означава ли, че професионалните спортисти няма да изработят толкова добър отговор?

Публикация в августовския “Джърнъл ъв спорт енд хелт сайънс” за изследване сред малък брой елетни спортисти твърди, че ефектът от ваксинирането във всички случаи се подобрява. Това се случвало независимо от интензивността на тренировката и дали е в деня на инжекцията, или по-отдалечена във времето.

Изследователите допускат сходна реакция с увеличаване на реактивността на имунната система в резултат на спортуване и при очакваните ваксини срещу COVID.