Чудо в пандемията 

Един от най-възрастните оздравели в Европа 

Внукът на Ибрахим му предава заразата 

97-годишен дядо пребори коронавируса!
Дядо Ибрахим Таир от смолянското село Борино успя да надвие страховитата зараза.
В началото на миналия месец пенсионерът внезапно вдига температура. Уплашеното му семейство вика линейка. Дядото е приет в болницата в Смолян, където му е направен тест за COVID-19. Той изненадващо се оказва положителен.
Роднините на възрастният човек са в шок, защото не могат да си представят откъде Ибрахим е пипнал заразата.
"Дядо почти не излизаше, само веднъж за петъчната молитва. Реално той нямаше откъде да хване вируса", споделя пред "България Днес" 30-годишният внук на стареца Шанол Таиров.
Моментално за състоянието на 97-годишния старец е информиран синът му Ахмед.
"Бях в Пловдив, когато ми се обадиха с новината, че баща ми е приет в болница. Тръгнах веднага към Смолян. Лекарите казаха, че трябва да остана като негов придружител по време на цялата му карантина", разказа пред вестника 68-годишният Ахмед Таир. И допълва: "Първоначално имах опасения за собственото си здраве. Вероятността и аз да се заразя беше голяма. На четвъртия ден ми направиха PCR тест, който беше отрицателен".
Дядо Ибрахим и синът му Ахмед са поставени в болницата под 14-дневна карантина. Такава е съдбата и на останалата част от фамилията.
Остава обаче въпросът откъде старецът, който не излиза от къщата си, се е заразил. Лекарите, които лекуват възрастния човек, предполагат, че вирусът е предаден от човек от семейството. Теорията им се оказва вярна.

Внукът и дядо Ибрахим преди често са пътували
Внукът и дядо Ибрахим преди често са пътували

На всички от фамилията са направени тестове. Като преносител на COVID-19 е установен внукът Шанол. Това се оказва съвсем логично, защото именно Шанол се грижи за дядо си. Двамата спят в една и съща стая.
Пред вестника Шанол откровено разказва, че не знае как и къде е бил заразен. Изненадан е от положителния резултат: "Оказах се с коронавирус! Като ми направиха теста, резултатът ми беше положителен. Не знам как съм се заразил" - казва Шанол.
През това време дядо Ибрахим и синът му продължават да са под карантина в болницата. Въпреки че попадат в рисковата група, успяват да преборят заразата. След изтичането на карантината тестовете и на двамата са отрицателни и се прибират вкъщи.
Изпълнителният директор на болницата, в която е приет възрастният пациент, д-р Марин Даракчиев споделя, че дядо Ибрахим е изписан в средно добро състояние и успява сам да се придвижи до колата на сина си.

Шанол Таиров предава коронавируса, без да подозира
Шанол Таиров предава коронавируса, без да подозира

Въпреки това заразата се отразява зле на възрастния човек. Според семейството на 97-годишния дядо след прекарването на COVID-19 той не е същият.
"Вече не става, лежи по цял ден на леглото, само ходи до тоалетна и да се храни. Вирусът го изтощи, а старческа болест го хвана", признават роднини.
Въпреки това те се надяват, че последиците ще отшумят и дядо Ибрахим отново ще стане активен.

Захар за дълголетие

Помолихме семейството на дядо Ибрахим да издаде тайната на дълголетието му. Оказа се, че пенсионерът обича да му е сладко и затова слага захар на всичко, което яде.


Има и друг рекордьор

У нас има и друг достолепен българин, който въпреки възрастта си успя да надвие коронавируса. Това е 92-годишният дядо Тодор. Той стана един от най-възрастните пациенти в Европа, преминали през болестта, съобщиха от Военномедицинската академия, където е лекуван мъжът.
"Днес към дома си тръгва един пациент със силен дух! Горди сме, че помогнахме", споделиха в началото на месец май от лечебното заведение.