Световната здравна организация подема кампания за насърчаване на носенето на маски.

Все повече френски градове задължават хората да носят маски на открито. В Ница, полицейски патрул предупреждава гражданите три поредни дни, след това се налага глоба от 35 евро. В други градове санкцията може да стигне до 135 евро, предаде БНТ.

Властите в Москва предприеха същата мярка. Маските са задължителни в магазините, в градския транспорт и на други места, където се струпват хора. За неспазване на указанията досега са глобени 30 000 пътници в московското метро. Глобите варират между 4000 и 5000 рубли.

Пицария в испански курортен град намери начин да ограничи контактите на персонала с клиентите. Храната се избира, поръчва и плаща чрез приложение в мобилните телефони, а сервитьорът само я носи. Не всички са доволни.

СЗО отправя предизвикателство тази седмица с партньори от цял свят за носене на маски и изпращане на снимки на хора с маски.

Тедрос Гебрейесос, генерален директор на СЗО, коментира така: "Като носите маска, изпращате силно послание към другите, че всички заедно сме в това бедствие".

Смъртните случаи на COVID-19 в света наближават 700 000.