До 30 ноември ще важат свидетелствата от ТЕЛК без презаверка. Това обявиха от Националния осигурителен институт, след като правителството удължи извънредната епидемична обстановка засега до края на август.

До 30 ноември НОИ ще изплаща инвалидните пенсии, без да изисква подновяване на свидетелството от ТЕЛК, ако срокът, в който то изтича, се пада в периода от 13 март до 31 август. Презаверка на свидетелството за инвалидност няма да е нужна и за изплащането на добавката за чужда помощ.

В средата на юли парламентът спешно удължи изтичащите по време на извънредното положение и на епидемичната обстановка телкове до 3 месеца след края им. Това стана, след като НОИ не плати пълните инвалидни пенсии на над 5000 човека през юли заради недоглеждане в закона за извънредното положение, според което срокът на свидетелствата се удължаваше само за срока на извънредното положение и два месеца след края му. След приемането на поправката бяха изплатени пълните размери на инвалидните пенсии.

От петък ще започне изплащането на пенсиите за август, обявиха още от осигурителния институт. Това ще е първото плащане, с което 2,1 млн. пенсионери ще получат допълнително 50 лв. Обещанието на правителството е бонусът да се плаща поне до октомври.