Трябва да бъде по-силен контролът за хигиената в обществените пространства, училищата, болниците, заведенията, казва председателят на Националната пациентска организация

Д-р Станимир Хасърджиев е един от основателите и председател на Националната пациентска организация, която обединява над 80 сдружения, защитаващи правата на пациентите с различни социалнозначими и редки заболявания. През годините е участвал в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, в работни групи и форуми, посветени на здравеопазването. От април 2011 до декември 2013 г. е изпълнителен директор на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания, а до март 2015 г. е в управителния є съвет. Занимава се активно с темата за неравенствата в здравеопазването на страните - членки на ЕС, и с достъпа до качествено здравеопазване, генерален секретар е на Patient Access Partnership, основано от Националната пациентска организация и Европейския пациентски форум. От 2015 г. е секретар на инициативата „Партньорство за здраве“.

- Г-н Хасърджиев, вие представлявате най-голямата пациентска организация в България. През следващата седмица на голям уебинар ще съберете всички отговорни институции с пациентите, за да предупредите за рисковете от втора вълна на коронавируса, най-вече с оглед правилната дезинфекция. Какво налага това? Готови ли сме за втора вълна?

- Причината Националната пациентска организация да направи този уебинар, в който всеки може да се включи през нашата уеб страница, е да се очертаят рисковете от втора вълна на коронавируса - не само пред хората с хронични заболявания, но и пред всички българи.

Като че ли сме малко по-готови, отколкото бяхме за първата вълна. Беше разгласено доста широко на хората какви мерки да изпълняват, за да се опазят от коронавируса. Би трябвало всички да имат поне базисни познания. Но и като че ли по тази тема

енергията започна да се изчерпва

През последните месеци виждаме как хората буквално пренебрегват дори мерки, които бяха свикнали да спазват. Най-вече що се отнася до социалната дистанция и дезинфекцията, която е най-важна, да не кажа жизненоважна, при тази очаквана втора вълна в следващите месеци.

-Това не е ли пренебрегване на общото благо – обществената превенция все пак зависи от поведението на всеки един?

- Страхувам се, че хората все повече смятат, че държавата, общината, собственикът на хотела или заведението е длъжен да се грижи за здравето им повече от самите тях. Разчитат на късмета и на „Господ да ни пази“. Част от народопсихологията ни е, че

винаги някой трябва да ни пази

А ние не го правим поради незнание или поради липса на възможности. Или поне това е оправданието.

- Кои са инициативите, които вашата организация предприема?

- От началото на епидемията и на карантинните мерки започнахме сериозна работа, насочена към най-уязвимите групи. Такива например са хората над определена възраст или с хронично заболяване. Нашите усилия са в две посоки.

Едната е към здравната система, която продължава да бъде неподготвена да посрещне нуждите на пациентите с хронични заболявания. Астмата, диабетът, сърдечносъдовите болести, онкологичните заболявания не са спрели заради коронавируса. Те се развиват и дори се увеличават заради ограничения достъп до лекар или профилактика. Нашата отговорност е тези хора никога да не се сблъскат с вируса. Те трябва да си стоят вкъщи и оттам да осъществяват всички свои дейности. Там трябва да получават лекарства, храни, дори медицински прегледи. Техните близки трябва да бъдат обучени добре как да бъдат дезинфекцирани домовете им, така че да не пренесат заразата на най-близките си.

Това е втората линия, по която информираме хората – дори да нямат заболяване, което е животозастрашаващо, те носят отговорност за своите близки и за всички други, които нямат толкова здрав организъм. Само дезинфекция и дистанция ще помогнат да преминем по-бързо през този кошмар.

- Дезинфекцията е една от най-важните мерки в борбата със заразата, но научихме ли уроците си от първата вълна и как трябва да действаме, за да се предпазим?

- За да бъде правилна дезинфекцията, тя трябва да бъде достатъчна по обем, по съдържание и много важно – по избора на дезинфектант. Честото миене на ръце, редовното почистване на повърхности в дома, в офиса или общите помещения са изключително важни, но използването на правилния дезинфектант е от най-важните средства в борбата с вирусите и бактериите.

- Как да изберем правилния дезинфектант?

- Няколко са задължителните условия. Той трябва да съдържа минимум 70% спирт и да е

регистриран като биоциден продукт

от Министерството на здравеопазването. Това означава, че е преминал през редица лабораторни изпитвания, които да докажат, че действително убива бактерии, вируси, фунги и т.н. Тези изпитвания се правят от държавната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести. Съветвам хората да четат внимателно етикетите, където е отбелязано, че тези изпитвания са преминати и продуктът е биоциден.

И не на последно място, тъй като тази инфекция ще продължи много време, а дезинфектантът ще се превърне в част от ежедневието ни, той трябва да пази кожата на ръцете, лицето и всички открити части, които имат досег до него.

- Кои дезинфектанти са по-ефективни?

- Течната, а не гелообразната субстанция винаги е за предпочитане – ако се използва за дезинфекция на повърхности. Дори когато е за ръце, специалистите по здравни грижи предпочитат дезинфектанти

под формата

на течност,

а не на гел

Така е, защото течността по-лесно стига до всички гънки на ръцете и се разнася по-ефективно.

- Кои са най-рисковите групи при втора вълна на коронавируса?

- Най-рисковите групи ще бъдат всички с хронични заболявания. Например хората със сърдечносъдови заболявания. Високият холестерол, повишеното кръвно, съдови инциденти в миналото са рисков фактор. Тези пациенти трябва да стабилизират своето здраве. Същото важи и за хората с белодробни заболявания, с астма, с хронична обструктивна белодробна болест. Ако те не са лекувани правилно, рискът да се заразят е значителен. Пациентите с диабет също е необходимо да не спират грижата за здравето си. При хората с онкозаболявания рискът е още по-голям.

Затова апелът ни към държавата е тези пациенти да получат най-доброто лечение възможно най-бързо. По най-модерния начин – дигитално, дистанционно, чрез медицински камери за наблюдение, медицински платформи, когато състоянието позволява. Тези хора трябва да бъдат снабдени и с достатъчно средства за дезинфекция както за техните домове, така за лична хигиена. Хората, които ги посещават, също трябва да бъдат снабдени с дезинфектанти. Доста по-евтино е да се снабдим с добър дезинфектант, отколкото да разхождаме пациентите из цяла България, за да се сдобият с рецепта за скъпи лекарства.

Трябва да бъде завишена и хигиената в лечебните заведения. Там държавата, а и ние като граждани трябва да бъдем

остро критични, когато видим нарушения.

- Учениците ще тръгнат на училище присъствено от 15 септември. Какви мерки за дезинфекция трябва да се вземат, за да се опазят децата ни?

- Там е другият проблем. В заведенията за хранене и увеселителните заведения хигиената трябва да бъде на ниво, но така ли е наистина? Същият е въпросът с учебните заведения. Знаят ли ръководителите, учителите, персоналът по какъв начин трябва да бъде направена ежедневната дезинфекция по време на всяка смяна, а и по време на учебните часове? Децата и учениците също трябва да бъдат подготвени какви дезинфектанти трябва да използват, колко често да го правят, как да го правят.

- А какво да правят семействата, които не могат да си позволят качествени дезинфектанти?

- Това е голям проблем. Не може бутилка дезинфектант от 100 мл

да се продава

по-скъпо от бутилка

алкохол

Има семейства, които живеят трудно и цената на дезинфектанта е нещо, което понякога е непосилно за тях. Затова колкото по-достъпен и евтин е дезинфектантът, стига да е произведен от проверен производител, толкова повече хора няма да подлагат на риск здравето си.

- Всички виждаме, че мерките в заведения и обществени пространства невинаги са достатъчни. Не трябва ли да се засилят проверките от здравното министерство, от районните здравни инспекции и други контролни органи дали се спазват мерките за дезинфекция и социална дистанция?

- За жалост, единственото, което в България доказано работи, са контролът и санкциите за тези, които не спазват необходимите мерки. Разбира се, че трябва да бъде засилен този контрол, но аз бих го обогатил с чисто превантивния характер и с познавателния елемент. Българите трябва да получават достатъчно знания, за да се предпазват сами, но и да изискват от всички да спазват мерките, които са насочени към тяхното здраве.