Роми измъкнали заразено бебе от болницата, майка на 2-годишно с кървяща рана едва не го уморила

По две-три новородени на месец зарязвани в държавната болница

Растат случаите на родителска небрежност, които водят до риск за живота на децата, алармират  медици от  УМБАЛ Бургас. Те признават, че все по-често им се  налага да търсят помощ от органите за закрила на детето, полицията и прокуратурата.

Сигнали се подават няколко пъти седмично, като при един от  случаите майка на 2-годишно дете с кървяща рана два пъти отказвала детето да постъпи в болницата. Третият път детето вече пристигнало с линейка, колабирало заради тежка кръвозагуба. Наложило се  спешна реанимация и кръвопреливане, а животът му е бил спасен на косъм, разказват от болницата. Медицинският екип се страхува да го изпише, защото то отново ще се върне в семейството, което го излага на риск и сигнализира в полицията и Отдела за закрила на детето.

Последният драстичен случай пък е отпреди дни и е особено тревожен заради тежкото заболяване на детето, казват от УМБАЛ Бургас. Родилка - носител на две сериозни сексуално-преносими инфекции, ражда бебе, което също се оказва позитивно. В диагностиката и лечението им са ангажирани екипи от няколко лечебни заведения и лаборатории в Бургас, София и Варна.

Родилката е изписана преди бебето, защото то не наддава на тегло, състоянието му е тежко и трябва да остане за лечение и проследяване до момента, в който се стабилизира и бъде изписано. Мургави роднини обаче вдигат скандали в болницата и настояват да вземат бебето, което се и случва. Така освен, че поставят живота му в риск, поставят в риск и обществото, защото едното от заболяванията е особено заразно, притеснени са медици. Те настояват да се намеси прокуратурата, за да може бебето да бъде върнато  в болницата.

"Сериозно сме притеснени, че когато детето започне да се влошава, роднините му ще обвинят за това нас", казват  медици. И обясняват, че законът не дава правомощия на лекарите да задържат децата в болница против волята на родителите им. Така било и при фрапиращ случай в бургаската болница, при който майка напъхала кърпичка в гърлото на бебето си, защото я дразнел плачът му. 

Сериозен е и проблемът с изоставените в болницата деца, алармират медици. Всеки месец има по 2-3 такива случая, като бебетата  престоявали в болницата с месеци. Получава се така, защото социалното заведение " Дом „Майка и дете“ вече е закрито. Необходими са приемни семейства, а такива в Бургас липсват, притеснени са от многопрофилната болница.