29°C   София
 

Роми измъкнали заразено бебе от болницата, майка на 2-годишно с кървяща рана едва не го уморила

По две-три новородени на месец зарязвани в държавната болница

Растат случаите на родителска небрежност, които водят до риск за живота на децата, алармират  медици от  УМБАЛ Бургас. Те признават, че все по-често им се  налага да търсят помощ от органите за закрила на детето, полицията и прокуратурата.

Сигнали се подават няколко пъти седмично, като при един от  случаите майка на 2-годишно дете с кървяща рана два пъти отказвала детето да постъпи в болницата. Третият път детето вече пристигнало с линейка, колабирало заради тежка кръвозагуба. Наложило се  спешна реанимация и кръвопреливане, а животът му е бил спасен на косъм, разказват от болницата. Медицинският екип се страхува да го изпише, защото то отново ще се върне в семейството, което го излага на риск и сигнализира в полицията и Отдела за закрила на детето.

Последният драстичен случай пък е отпреди дни и е особено тревожен заради тежкото заболяване на детето, казват от УМБАЛ Бургас. Родилка - носител на две сериозни сексуално-преносими инфекции, ражда бебе, което също се оказва позитивно. В диагностиката и лечението им са ангажирани екипи от няколко лечебни заведения и лаборатории в Бургас, София и Варна.

Родилката е изписана преди бебето, защото то не наддава на тегло, състоянието му е тежко и трябва да остане за лечение и проследяване до момента, в който се стабилизира и бъде изписано. Мургави роднини обаче вдигат скандали в болницата и настояват да вземат бебето, което се и случва. Така освен, че поставят живота му в риск, поставят в риск и обществото, защото едното от заболяванията е особено заразно, притеснени са медици. Те настояват да се намеси прокуратурата, за да може бебето да бъде върнато  в болницата.

"Сериозно сме притеснени, че когато детето започне да се влошава, роднините му ще обвинят за това нас", казват  медици. И обясняват, че законът не дава правомощия на лекарите да задържат децата в болница против волята на родителите им. Така било и при фрапиращ случай в бургаската болница, при който майка напъхала кърпичка в гърлото на бебето си, защото я дразнел плачът му. 

Сериозен е и проблемът с изоставените в болницата деца, алармират медици. Всеки месец има по 2-3 такива случая, като бебетата  престоявали в болницата с месеци. Получава се така, защото социалното заведение " Дом „Майка и дете“ вече е закрито. Необходими са приемни семейства, а такива в Бургас липсват, притеснени са от многопрофилната болница.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...